Vállalj teljes felelősséget az életedért!

//Vállalj teljes felelősséget az életedért!

Vállalj teljes felelősséget az életedért!

A személyes fejlődésnek az egyik legfontosabb alapeleme a felelősségvállalás. Az, hogy képes légy úgy gondolni az életedre, mint amit te irányítasz, és a saját döntéseid és szokásaid által tudj haladni, létfontosságú. Ha másokat hibáztatsz, kifogásokat gyártasz a helyzetedet vagy a jövődet illetően, esetleg önigazolásokba kezdesz, akkor nem vállalod a teljes felelősséget az életedért. Ez azt eredményezi, hogy megragadsz egy ponton, és onnantól kezdve egyre jobban belesüppedsz az adott helyzetbe. Azonban ha képes vagy úgy gondolkodni, mint aki a kezében tartja az élete kormányrúdját, aki képes felülkerekedni a nehézségeken és szem előtt tartani a céljait, akkor te bizony egy rendkívül hasznos szemléletmóddal rendelkezel. 

Az önelfogadás az első lépés, mielőtt még szert tennénk bármiféle fejlődésre. Ha képes vagy teljesen átlátni a jelenlegi helyzeted, akkor képes vagy a szükséges változtatásokat is kidolgozni. A Te életed, és senki más nem fog 100% felelősséget vállalni a benne történtekért, csakis Te.

Ez a cikk nem arról szól, hogy mindenért és mindenkiért neked kell a felelősséget vállalni, hanem arról, hogy a saját életedet illetően teljes felelősséget kell vállalnod. A különbség a kettő között az, hogy az első nagyon gyakori probléma, és rendkívül sok fölösleges stresszel jár, míg a második segítségével elejét veheted a fejlődésednek. Ha mások problémáit és terheit aggasztod magadra, ha olyan ígéreteket teszel másoknak, amiket később nem tudsz betartani, akkor vedd észre, hogy többnyire nem a saját életeddel foglalkozol. Ebből következik az, hogy ha elhanyagolod az életed fontos kérdéseit és a saját megoldandó problémáidat, akkor nehezen fogsz egyről a kettőre jutni.

Ha vannak céljaid, és folyamatosan teszel értük, akkor látni fogod a haladást. Ez lesz a visszacsatolás, ami során még több energia szabadul fel benned, és kiolthatatlan vágyat fogsz érezni, hogy az álmaid életét éld.  És ezért meg is fogsz tenni mindent. Sorban haladsz a céljaiddal, és ha kudarc ér, akkor beismered a hibád, tanulsz belőle, és folytatod az utad. Ugye? Nem állsz meg addig, amíg el nem éred az életed célját, és közben végtelenül élvezet az utat, amit éppen bejársz. Egyszerűen ha valamit rosszul csinálsz, akkor beismered, és már dolgozol is a megoldáson. Ha pedig tisztában vagy a lehetséges megoldásokkal, akkor a te felelősséged, hogy belekezdesz-e vagy sem!

flelossegggg

Ha vannak céljaid, de úgy gondolod, hogy számodra elérhetetlenek bizonyos személyek, vagy a körülményeid miatt, akkor felvetted az áldozat szerepét. Az áldozat nem halad az életével, mert beletörődik abba, hogy ő csakis akkor fog változni, ha a környezete és a körülményei azt lehetővé teszik a számára. Kialakítja magában a merev gondolkodásmódot, képtelen használni a kreativitását, és éli tovább a szürke hétköznapjait: mert úgy sem tud változtatni.

Nézzünk egy lehetséges megoldási módot. Vedd a jelenlegi életed öt legnagyobb problémáját, ami visszatart, hogy a számodra ideális életet éld. Mi az oka ezeknek a problémáknak? Úgy látod, hogy egyéb személyek, vagy más körülmények okozták ezeket, vagy úgy látod, hogy Te? Ezeknek a problémáknak a lehetséges megoldása rajtad múlik, vagy külső tényezőkön?

Alakíts ki magadban egyfajta tudatosságot ezzel kapcsolatosan, és vedd észre, amikor áldozat szemléletmódba váltanál, vagy amikor úgy érzed, hogy kicsúszik az életed irányítása a kezed közül. Ilyenkor érdemes prioritizálni a valóban fontos dolgokat és értékeket, majd a lehetséges megoldásokat kutatni és masszívan cselekedni, míg meg nem oldódnak ezek a problémák. Legyen ez az elsődleges prioritásod: a fent is említett öt legnagyobb probléma megoldása.

Rengetegen vannak úgy az életükkel, hogy ugyan azokat a viselkedésmintákat ismételgetik nap mint nap, de mégis az eddigiektől eltérő eredményeket várnak. Ha évek óta ugyanazt csináljuk és mégis más eredményeket várunk, akkor nagyon rossz úton járunk. Ha az a viselkedésminta, amit évek óta követsz nem hozza azt az eredményt, amit szeretnél, akkor valószínűleg változtatnod kell néhány dolgon az életedben.

Az életben elért kiváló eredmények, a sikerek, a folyamatos fejlődés: mind-mind egy döntéssel, egy erős elhatározással kezdődtek. Ha képes vagy elhatározni még ma, hogy kerüljön bármibe is, de te eléred a számodra fontos céljaidat, akkor addig fogsz küzdeni érte, amíg valóban el nem éred, és nem hátrálsz meg. Hihetetlen erő rejlik mindannyiunkban. Ha nem hozzuk meg a számunkra hosszútávon hatalmas előnyt biztosító döntéseket, ha nem határozzuk el magunkat végleg egy cél érdekében még ma, akkor tovább fogjuk halogatni ezeket a fontos dolgokat. Pedig ha belevágnál, és eltökélten haladnál a célig, akkor utólag az életedet gyökeresül megváltoztató döntésként tekintenél erre a kezdeti elhatározásra. Amint elindítottad ezt a folyamatot, rájössz, hogy a nehézségeken való felülkerekedésben hatalmas fejlődési potenciál rejlik. És éppen ezért fogod a jövőben keresni az ilyen komplex kihívásokat.

Ha képes vagy célirányosan cselekedni, és vállalni a céljaid elérésével kapcsolatos kockázatokat, akkor jó úton jársz afelé, hogy átvedd az életed kormányrúdját. Hagyjuk abba a panaszkodást, a halogatást, és tegyük olyanná az életünket, amilyennek látni szeretnénk! Én azt javaslom, hogy vágj bele minél hamarabb, ha még nem tetted, ha pedig már megtetted, akkor csak így tovább!

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2016-08-24T10:37:32+00:00

Leave A Comment

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!