Találjuk meg a hivatásunkat, életünk feladatát

//Találjuk meg a hivatásunkat, életünk feladatát

Találjuk meg a hivatásunkat, életünk feladatát

Számos különböző lehetséges lénye között mindig minden ember megtalálja saját őszinte és hiteles lényét. A hangot, amely ehhez az őszinte lényéhez szólítja, “hivatásnak” nevezzük. Az emberek legtöbbje azonban minden erejével igyekszik elnémítani a hivatásnak ezt a hangját, hogy ne is hallja meg. Nagy hangzavart keltenek magukban, hogy eltereljék saját figyelmüket, és ne kelljen meghallaniuk; és azzal csapják be önmagukat, hogy hiteles énjük helyett hamis utat vesznek az életben. José Ortega Y Gasset

A történelem során számos kiválóság és zseni számolt be arról, hogy már gyerekkorukban hihetetlen érdeklődéssel fordultak az élet bizonyos területei felé. Valamiféle megmagyarázhatatlan belső erőt éreztek, ami hajtotta őket minden egyes nap, ami cselekvésre inspirálta őket. Motivációt és célt adott nekik, hogy aztán elszántan és tántoríthatatlanul tevékenykedjenek. Ilyen kiemelkedőség volt például Leonardo da Vinci, akit élete végig foglalkoztatta, hogy miféle erő képes egy növényt vagy más lényt növekedésre sarkallni. Gyerekkorában ebből a kíváncsiságból fakadóan az apja dolgozószobájából lopott papírokat, amikre teljes élvezettel kezdett festeni a természetben. Ilyen kiemelkedőség volt még Bonaparte Napóleon, Szókratész, Nikola Tesla és Albert Einstein is például.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a hivatásunkat és ezzel életünk feladatát, először befelé kell vizsgálódnunk. Erről szólt az előző két cikkem is ami arra szolgál, hogy egyre jobban megismerd önmagad. Érdemes vizsgálódnunk a múltunkban, visszanézni a gyerekkori szenvedélyeinkre és érdeklődéseinkre. Mindannyian teljesen egyediek vagyunk és különböző génállománnyal rendelkezünk, így nem hatásos módszer ha mindig másokat utánzunk. Ezt azért hangsúlyozom, mert pont ezért vagy Te az egyetlen, aki értheti és teljesen képes átlátni az érzelmeit és irányultságát az életben.

Első feladatunk, hogy térképezzük fel az alapvető hajlamainkat. Általában már gyerekkorban jelentkezik egy bizonyos erős hajlam vagy érdeklődés egy irányba. Einsteinnek ez az a pillanat volt, mikor ötévesen megkapta az apjától az első iránytűjét. Hihetetlenül lenyűgözte a csodás szerkezet, de főleg a működési elve érdekelte, vagyis az a bizonyos rejtélyes erő, ami működteti azt. Elkezdett kutatni és rengeteget olvasni, tanulni a témában, és egyre inkább mélyebbre ásta magát a fizikában. Nem csupán a tantárgyi tudás érdekelte, hanem az a rejtély, amit mindenképpen meg akart oldani. A hivatásodat lehet, hogy nem fogod elsőre megtalálni, mert rákényszerítenek egy adott szakmai irányra a kiváló pénzkeresési lehetőség vagy egyéb okok miatt. Ez ne tántorítson el, mindenféle munkában keresd a megoldandó problémákat és figyeld meg a környezetet, az embereket, a ranglétrát és a különböző élethelyzeteket. Ezzel fejlődnek a logikai készségeid és csiszolódik a szellemi tudásod, amire később nagy szükséged lesz.

A második feladat, hogy induljunk el egy széles érdeklődési körben, majd ezt követően egyre szűkítsük a kört. Olyan szegmenst érdemes választanunk egy hosszú idő elmúltával, ahol nem hemzsegnek a versenytársak, és mi szabadon kutakodhatunk, tevékenykedhetünk.

Ahhoz, hogy mesteremberré és ezzel kiválósággá válj az adott szakterületen körülbelül 7-10 évnyi tanulóidőre lesz szükséged és hatalmas elszántságra. Ez így elsőre nagyon soknak tűnik, de ha hihetetlenül vonzódsz a hivatásod iránt, akkor élvezettel és kíváncsisággal telik meg ez az időszak. Ezen kívül ez a tanulóidőszak nagyon hasonlít a középkori tanoncrendszerhez, ahol a mesterséget hosszú időn keresztül tanulták az inasok mentoraiktól, majd végül mestervizsgát tettek. Ha kétkezi munkát kell vállalnod, azt semmiképp se vesd meg. Őseink vadászok és gyűjtögetők voltak, a kéz és a szem együttes működésétől csiszolódott az évmilliók során a szellemi képességünk. Megtanulunk az évek során saját magunkért gondolkodni és bonyolult helyzeteket átlátni, majd megoldani.

A lényeg ugyanaz marad: ha meg szeretnéd találni a hivatásod, akkor mélyebbre kell ásnod a gyermekkori érdeklődéseid, irányultságod ügyében. Jobban meg kell ismerned annak az 5-10 éves gyermeknek az érzéseit a világ dolgairól, és az alapvető hajlamait az életben. Ha ez nem sikerül semmiképp, akkor egy nagyobb “felfedezőútra” kell indulnod az önismeret terén, méghozzá a jelenben.

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2016-08-07T13:47:06+00:00

Leave A Comment

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!