A legfőbb képesség az életünkben az érzelmeinkkel kapcsolatos

//A legfőbb képesség az életünkben az érzelmeinkkel kapcsolatos

A legfőbb képesség az életünkben az érzelmeinkkel kapcsolatos

Ha te is egy olyan személyiség vagy, aki örömmel lép a fejlődés útjára, és megtesz a boldogságáért és céljaiért minden tőle telhetőt, akkor ez a cikk kifejezetten neked szól. René Descartes francia filozófus alapelve volt a következő mondat: “Gondolkodom, tehát vagyok”. A gondolkodásmódunk, az érzéseink, és az ezek által bekövetkezett tetteink alkotják és formálják az életünket. Vajon te a jó irányba haladsz? Vizsgáld meg a gondolataidat, érzéseidet, tetteidet és megtudod.

A legmélyebb érzelmeink, vágyaink és szenvedélyeink nélkülözhetetlen kalauzok az életünk minden területén. Az érzelmeink lényegében cselekvésre való indíttatások, azonnal bevethető minták. Ha rendelkezünk azzal a képességgel, hogy felismerjük az érzéseinket a jelen pillanatban, akkor hatalmas előnyt tudhatunk a magunkénak. Vegyük például azt az esetet, amikor egy fontos dolgozatot készülünk megírni. Az akkori lelki állapotunk meghatározza a koncentrációnkat, és így a teljesítményünket is. Ha a koncentrációnk a túlzott szorongás, aggodalom hatására csökken, akkor az ott adható maximális teljesítményünknek csak a hányadát fogjuk tudni adni. Ez azért lehetséges, mert amikor az érzelmeink kikezdik a koncentrációnkat, akkor a frontális lebenyünknél működő munkamemóriánk szenved vereséget, mely segítségével észben tudjuk tartani az aktuális feladathoz szükséges információkat. Tehát hasznos dolog, ha tudjuk magunkat motiválni ilyenkor, és képesek vagyunk pozitívan szemlélni a helyzetet, pozitívan gondolkodni. A megfelelő mennyiségű stressz, örömérzet, lelkesedés ilyenkor hasznos lehet.

girl-cup-cappuccino-heart-love-hd-wallpaper

Egy másik fontos készség, ha vissza tudjuk fogni az érzelmeinket, kontrollálni tudjuk azokat egy cél elérése érdekében. Például egy kísérlet, amelyet négyéves gyerekekkel végeztek, rámutatott arra, milyen hatalmas jelentősége is van ennek. A gyerekek elé letettek egy gumicukrot, és azt mondták nekik, hogy ha várnak 15 percet, anélkül, hogy megennék amíg ők elvégzik a dolgukat, akkor kapnak még egyet azonnal. A kísérlet rámutatott, hogy akik hatásosan tudták kontrollálni az érzelmeiket, azok az érettségin, és később az életben is jelentős sikereket értek el. Gondoljuk csak végig… ezen a képességünkön múlik, hogy vajon képesek vagyunk-e megtenni azokat az erőfeszítéseket, amelyeket például egy diéta, diploma, doktorátus, vezetői állás megkövetel.

Az érzelmeinkkel kapcsolatosan, ha fel tudjuk ismerni magunkat rossz hangulatunkban azonnal, és be tudunk vetni ezekre eddig bevált mintákat, vagy tudatos lépéseket teszünk a boldogabb állapot felé, akkor jó úton haladunk. A jó hangulat ugyanis elősegíti a rugalmas, és sokrétű gondolkodást, és a segítségével jobban kifejezhetjük az intellektusunkat, jobban működik a memóriánk, gyorsul a felfogóképességünk.

A kapcsolatainknál is döntő szerep jut ennek a készségnek. Ugyanis, ha mások érzelmeire is hatással tudunk lenni (valakit felvidítani, empátiát tanúsítani, motiválni), akkor többször fogják keresni a társaságunkat, és a társas életet képesek leszünk magas szinten gyakorolni, ami a sikerünk és boldogságunk egyik legfontosabb tényezője. Azt fontos tudni, hogy ehhez fejlesztenünk kell az empatikus készségeinket, és az önkontrollunkat.

 

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2016-08-07T13:49:45+00:00

One Comment

  1. […] hozzátartozik tehát a megfelelő attitűd és optimizmus, önbecsülés, önbizalom, és az érzelmi intelligencia is. Az utóbbi azért fontos, mert ennek segítségével egy negatív érzésekkel teli […]

Leave A Comment

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!