Így szabadulj meg a negatív gondolataidtól!

//Így szabadulj meg a negatív gondolataidtól!

Így szabadulj meg a negatív gondolataidtól!

A negatív gondolkodás manapság népbetegség. Mint tudjuk a gondolataink és érzéseink hatással vannak a testi és lelki egészségünkre is egyaránt, tehát például ha gyakran rossz a közérzetünk, akkor érdemes egy önvizsgálatot tartani ezen a téren. A pozitív gondolkodás egy nagyon széles, és túl tág fogalom, melynek rengeteg pillére van. Nem merül ki csupán annyiban, hogy tudatosan optimista, jó gondolatokat választunk meg. Ha ezt tesszük, nem számolunk azzal, ami az elménk legmélyén lejátszódik. Naponta 60000 gondolatunk van, melynek nagy része nem tudatosul bennünk. Gondolnunk kell arra is, hogy a tudat alatt folyó gondolatok minőségét legkönnyebben az érzéseinkkel határozhatjuk meg. A gyermekkorban átvett és létrehozott hiedelmek az elménkben bizonyos helyzetek során újra és újra ismétlődnek, mint egy visszajátszás. Ezeket szükségszerű felismerni, és lépéseket tenni a megoldásuk érdekében, hogy a lehető legpozitívabb, őszintén mosolygós, energikus emberré váljunk újra, mint egészen kisgyermekkorunkban.

A negatív gondolatoknak evolúciós haszna van. A félelemnek, haragnak, szorongásnak is mind. Amint félni kezdünk arcunk elsápad, és elkezd több vér áramlani a vázizmokba, főként a lábunkba, előkészítve ezzel a menekülést. A testünk egy pillanatra megdermed, hogy ezzel időt adjon az elrejtőzésre, vagy a pillanatnyi helyzet átgondolására. Amint boldogság önt el bennünket, aktivizálódik egy olyan agyi központ, amely gátolja a negatív érzelmeket, az aggályos gondolatainkat, és növeli az energiánkat. Ezek részben a felszabadult hormonjaink műve is. A helyzet tehát az, hogy mind negatív, és mind pozitív érzésekre is szükségünk van, illetve ezeket menedzselnünk kell. Probléma csupán akkor van, ha a negatív érzések elhatalmasodnak, fölöslegesen jönnek elő, és nehezen tudunk visszatalálni a valódi énünkhöz.

Az első lépés a felismerés. Ha nem tudatosítod magadban a helyzeted, és a szükséges lépéseket, akkor gyakori önigazolásokba fogsz kezdeni, hogy megmagyarázd magadnak: “ez a helyzet tökéletes, és én is jó vagyok, csupán ezek az emberek rosszak hozzám”. Nem önigazolásokra van szükséged, hanem önelfogadásra: “Itt tartok, ilyen vagyok és ezt tudomásul veszem, és elkezdem megtenni a szükséges lépéseket a változás érdekében”. Ha valakitől kritikát hallasz, azt ne vedd a lelkedre, hanem döntsd el, hogy építő jellegű-e vagy romboló. Ésszerűen az építő kritikát hasznosítsd, és vond le a következtetéseket. Hasznos lehet, ha vezetsz egy naplót, melybe beleírod akár a felmerülő negatív gondolataidat egy téma kapcsán, vagy a hiedelmeidet. Az önsanyargatás már a Bibliából is ismert, tehát óvnunk kell magunkat tőle.

negatív és pozitív gondolkodás

A második lépés a kiküszöbölés. Amint tudatosítottad magadban a negatív gondolatokat, vagy az ehhez kapcsolódó érzésedet, kezdj el pozitívakat ültetni a helyébe. Kérdezd meg magadtól, hogy ezek a gondolatok és érzések hasznosak, vagy sem? Közelebb juttatnak a céljaimhoz, vagy a boldogságomhoz? A negatív gondolatok elhatalmasodhatnak egy trauma során, vagy egy egyre nehezedő élethelyzetben, illetve a szeretethiány hatására is. A tiszta szeretet a legpozitívabb érzelem.

Szüntesd meg az okokat! A negatív gondolkodás egy következmény, így megszüntethető az okok kiküszöbölésével. Végy elő egy papírt, és írd le, hogy MIÉRT érzel így.

Tedd szokásoddá a rendszeres, reggeli meditációt. Percenként akár több száz gondolat is elhangozhat a fejedben, így hasznos, ha képes vagy kiüríteni teljesen az elmédet, és tiszta lappal kezdeni. Ne harcolj az elméddel, ne akarj semmit sem megmagyarázni, csak lazíts, és légy eggyé az egyetemes Tudattal. Ez hónapok alatt nyugodtabb, türelmesebb személyiséggé tehet.

Tanuld meg az optimizmust! Ismerd fel a pesszimista gondolataid, írj a lehető legpozitívabb jövőről. Az egyik leggyakoribb oka a negatív gondolkodásnak a korlátozó hiedelmeink ismételgetése a fejünkben (99%-ban tudattalanul). Cseréld pozitívra ezeket. Részletes útmutatást találsz az ehhez kapcsolódó cikkemben.

A hit minden kérdésedre választ adhat. A hit hatalmas támaszt jelenthet az életben. Rávezet téged a nagyobb képre, és a cselekedeteid egy nagyobb miértet szolgálnak.

Hagyj fel a következő, káros szokásokkal:

 • Panaszkodás
 • Pletykálkodás
 • Halogatás
 • Hamis értékrend szerint élni
 • Hedonista életmód
 • A legkisebb ellenállás felé haladni
 • Mások véleménye miatt aggódni
 • Perfekcionista gondolkodásmód
 • Rágódás a múlton, aggódás a jövő miatt

Tudom, ezeket könnyű elmondani, felsorolni, azonban megszüntetni hosszas folyamat. Olvass minél több motiváló, spirituális irodalmat. Szeresd önmagad, hogy másoknak is tudj tiszta szeretetet adni. Légy hiteles, és ne színleld a hangulatod, fejezd ki az érzelmeidet. A dühöt, haragot ne fojtsd magadba, mert az elfojtott harag hatalmas lelki problémákat okozhat. Éld meg az életet teljes egészében!

 

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
 •  
 •  
 •  
 •  
2016-08-07T13:47:58+00:00

Leave A Comment

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!