Időgazdálkodás vagy energiagazdálkodás? Melyik eredményesebb?

//Időgazdálkodás vagy energiagazdálkodás? Melyik eredményesebb?

Időgazdálkodás vagy energiagazdálkodás? Melyik eredményesebb?

A modern kor egyik legnagyobb iróniája, hogy rengeteg okos-eszközzel rendelkezünk, amik lehetővé tennék a feladatok rendezettebb és gyorsabb elvégzését (illetve a tanulást se hagyjuk ki), és általában az emberek többsége mégsem erre használja fel. Az időnk értékes kincs, melyet érdemes megfelelően beosztani. Az energiánk pedig még az időnknél is értékesebb, mert ez teszi lehetővé, hogy az időnket fel is tudjuk használni. Gyakran esünk a halogatás csapdájába, mert belefáradtunk a munkába, vagy túl produktívak akartunk lenni és végül ez kiégéshez vezetett. Az energiáink menedzselésének a készsége nagyon fontos a mindennapjainkban, és ezt te is elsajátíthatod. Igazából már választ is kaptál a címben említett kérdésre, azonban érdemes lesz tovább olvasnod.

Az időnk meg van határozva egy napra levetítve: 24 óránk van, és ezen nem tudunk változtatni. Azonban az energiánk, ami által ez idő alatt többet hozhatunk ki magunkból, változtatható. Csak képzeljünk el egy világhírű NBA kosarast, aki az idejének a 80-90%-át edzéssel tölti (ide sorolhatjuk az egészséges étkezés megvalósítását is), és csak a fennmaradó 10%-ban dolgozik, vagyis teljesít (ez a meccsekre értendő), és a szezonok végén több hónapjuk is marad regenerálódni. Ezzel szemben nézzük meg mit csinál egy átlagos vállalkozó: az idejének a 80-90%-át teljesítéssel, produktívan tölti, majd a fennmaradó 10%-ot fordítja “edzésre” (webinar, tanulás a mentorokkal, tervezés, önképzés, elsajátítani valami újat stb..). Ja és ezek után, gyakran évente csak 2-3 hetük van, ami alatt regenerálódhatnak. A vállalkozók gyakran az idejükkel gazdálkodnak, míg a profi atléták az energiájukat menedzselik. A helyzet az, hogy a legsikeresebb vállalkozóknak is (hasonlóan a sportolókhoz) az energiájuk elköltését, és visszanyerését kell szabályozniuk, megtervezniük.

energiamenedzsment-1

A fenti diagramon látható, hogy az energiáinknak adhatunk pozitív, és negatív érzelmi töltetet, így négyféle állapot keletkezik. A lényeg, hogy próbáljunk minél inkább a pozitív tengelyen maradni.

Mostanság sokan olvasnak cikkeket produktivitás témában, hogy minél több munkát tudjanak elvégezni a nap 24 órája, vagy a munkaidő alatt. A helyzet az, hogy ha tovább dolgozol, és ezalatt még gyorsabban is teszed ezt (a szünetek rovására), akkor nagyobb az esélye, hogy ez kiégéshez vezet. A legjobb mód, ha felismerjük, hogy a megfelelő feladatokat kell elvégeznünk, és minél jobban. Az eredményeink 80%-a gyakran a feladataink, tetteink 20%-ából származik, tehát érdemes lesz megkeresned ezeket az aranyat érő feladatokat és tetteket.

Az energiaszintünk a nap során ingadozik, tehát vannak mélypontok, ahol érdemes egy sziesztát kivenni, és csúcspontok, ahol pedig érdemes a nehezebb és több koncentrációt igénylő feladatokat elvégezni. Energiáinkat nem csak a tápanyagokból tölthetjük fel, hanem például a spiritualitás segítségével, vagy az érzelmek útján is. Ezért nagyon hasznos, ha minden nap megleljük a motivációt, a miértjeinket tisztázzuk, és erőt merítünk belőlük.

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2016-08-07T13:48:36+00:00

Leave A Comment

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!