Hogyan lehetek boldog? Így tegyél szert valódi boldogságra!

//Hogyan lehetek boldog? Így tegyél szert valódi boldogságra!

Hogyan lehetek boldog? Így tegyél szert valódi boldogságra!

A boldogság mindenki számára egyedi érzés, melyet sokszor átéltünk már. Előfordulnak olyan mélypontok az életben, amikor lehetetlennek érezzük, hogy visszakerüljünk ebbe a könnyed, pozitív állapotba, azonban ez csak az elménk, hiedelmeink szüleménye. Igenis képes vagy rá BÁRMIKOR, hogy boldognak érezd magad, és ez tőled függ. Rajtad áll, hogy szeretnéd-e jól érezni magad, vagy sem. A helyzet, hogy ezt az állapotot nem lehet egyetlen technikával, vagy gyakorlattal elérni, hanem mindenkinek egyedi módszerekkel kell kísérletezni. A hála gyakorlása, az apró kedves cselekedetek, a mások felé mutatott kedvesség és tisztelet, a meditáció, a sport, a célkitűzés és azok elérése megoldást jelenthet a negatív érzelmekre. A kérdés: Ismered magad annyira, hogy tudd mitől leszel boldog?

Kétféle boldogság létezik, és ezt már Arisztotelész is felfedezte az ókorban: az érzékszervi (hedonikus) és a saját magunk fejlesztése, céljaink elérése, értékrendünk érvényesítése során tapasztalt eudaimonikus boldogság. Az első az, amikor az azonnali jó érzésekre vágysz, és leülsz tévét nézni, vagy videójátékokkal játszani. Ezek pont, hogy lehetőséget adnak a depressziónak, hogy megtaláljon, ugyanis lehet, hogy a céljaid, értékrended rovására megy. A megfelelően végzett, céltudatos munka, az aktív pihenés és kikapcsolódás, illetve a személyiségünk formálása a cél, ha egy állandóan boldog, energikus személyiséggé kívánunk válni. Ez azért lehetséges, mert ezáltal pozitív gondolataink lesznek, mert látjuk, hogy halad az életünk, és egyre jobbak vagyunk. Emellett nagyon fontos elem lehet a spiritualitás gyakorlása, főleg ha az értékrended csúcsán ez szerepel is.  Az állandóan boldog embernek van életcélja, és folyamatosan látja, hogy közeledik felé, és a jó irányba halad az életben. Kiérdemli ezzel a tiszteletet, a kedves szavakat, és nem sóvárog értük. Kevés időt tölt olyan emberek társaságában, akik energiavámpírok (a negativitásuk miatt is), és minél több olyan kapcsolatot ápol, akiknek a társasága felemeli, feltölti őt.

Egy gyakran emlegetett kérdés: vannak mindenkinek jól működő boldogságfokozó technikák? És a válasz az, hogy igen, vannak ilyen technikák, azonban nem működnek mindenkinek egyformán. Emellett érdemes megjegyezni, hogy a legmélyebb oka a tartós boldogságnak a fent említett elemeken nyugszik. De ilyen technika például a hála gyakorlása, amely a pozitív gondolkodás felé vezető út egyik fontos mérföldköve.

Te mit csinálsz egy napod során? Ezek olyan tevékenységek, melyek összhangban vannak a céljaiddal, és az értékrendeddel? Vagy mit NEM csinálsz meg, amit tudod, hogy meg kellene tenned? Olyan kérdések ezek, amik elvezethetnek a negatív gondolkodás, és boldogtalanság legmélyebb okaihoz is. Meg kell találnod a rést a pajzson, majd betömni őket, és erősíteni az anyagot. Tehát meg kell oldanod a legfontosabb problémákat (például egy negatív környezettel rendelkező munkahely), és megoldást találni rá, majd megtenni a lépéseket. Ezután erősödnöd kell, hogy bírd a kihívások terheit. Az is lehet, hogy túl sok mindent végzel el egy nap, miközben elég lenne 2-3 dologra fókuszálnod, a többit pedig kiszervezni vagy delegálni. Én nem a pontos tervet adom a kezedbe, hanem az útmutatást. A tervet már Neked kell elkészítened. 🙂

A boldogtalan emberek új házra, új autóra, finomabb ételekre, luxusra vágynak a lelkük mélyén. Ha esetleg el is érnék, akkor egy év múlva ebből is elegük lenne, és még nagyobb álmaik lennének. Nem a tárgyak, és az azonnali jó érzést keltő tevékenységek azok, amik TARTÓSAN boldoggá tesznek, hanem az eudaimonikus cselekedetek, ahogy az első bekezdésben leírtam. Egy új hobbi bevezetése, egy régi örömforrás megújítása, a mindennapos kapcsolataid ápolása, a céljaid elérése lesz az, ami a végletekig fogja fokozni az élvezetes életvitelt.

Egy fontos lépés az, ha megvizsgálod a legalapvetőbb szokásaidat. Ezek pozitív, vagy negatív érzelmi töltetet visznek a napjaidba? Például a rendrakás egy olyan rutin, amit nem szívesen végez mindenki, ám egy letisztult otthonban élni megnyugtatóbb és kellemesebb. Sokszor cselekednünk kell az ellenérzésekkel szemben, és rá kell jönnünk, hogy az adott cselekvés nem azonnal, hanem csak később fog kifizetődni számunkra.

A blogomon megtalálható egy cikk a boldogság kutatásáról, mely szerint az egyetlen és legfontosabb tényező, amely meghatározza, hogy meddig élünk, és milyen boldogan, az a kapcsolataink. A kapcsolataink minősége, mennyisége egyaránt számít. Ha képes vagy elsajátítani a társas élet fortélyait, és jelentőségteljes kapcsolatokra teszel szert az életben, majd rendszeresen és örömmel ápolod azokat, akkor nagy az esélye annak, hogy te egy boldog személy leszel. Jókat nevetni a barátokkal, együtt sikerre vinni egy vállalkozást, vagy a közös kikapcsolódási formák, a lendületes és élvezetes csapatmunkák, a közös sikerek, a családdal töltött idő, stb… Ezek mind olyan dolgok, amik egyértelműen egy pozitív életvitelt eredményeznek. 🙂

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2016-08-07T13:48:23+00:00

Leave A Comment

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!