Hogyan hozzuk ki magunkból a maximumot?

//Hogyan hozzuk ki magunkból a maximumot?

Hogyan hozzuk ki magunkból a maximumot?

Miért ragadnak meg az emberek egy helyben? És miért nem halad az életük az ideális irányba? Sok esetben ez a rossz úton haladással egyeztethető, vagy a passzivitással, produktivitás hiányával. Mondhatjuk még azt is, hogy nem rendelkezik az illető célokkal, vagy egyszerűen csak irkálja azokat, és utána az égvilágon semmit nem tesz a megvalósulásuk felé. Ebben a cikkben a tapasztalataimat kívánom összegezni, remélem segíthetek vele neked.

Nézzük csak meg, hogy miért is fontos a mindennapi életünkben a folyamatos fejlődés és tanulás. Ha jól megnézzük a társadalmunkat, akkor láthatjuk, hogy sokan (a gyárakban szalag mellett dolgozók, a multis pénztárosok, és árufeltöltők, stb…) valószínűleg még nem rendelkeznek olyan tudással, és elhatározással, amit a való életben hasznosítva passzív, vagy jelentősebb aktív jövedelmet generálna számukra. De miért is van mindez? Nem tudjuk, hogy mi az, amit nem tudunk. Tehát fontos, hogy sokat informálódjunk, olvassunk és beszélgessünk olyan emberekkel, akik elérték azt, amit mi is el szeretnénk érni. Nem lehet általánosan megmondani a siker receptjét, mint azt sokan teszik a könyveikben, írásaikban, viszont lehet jó tippeket adni, amiket kipróbálva mindenki szert tesz némi önismeretre, és tudni fogja, hogy számára mik használnak. Az én javaslatom csupán annyi, hogy kezdj el tanulni, kezdd el kiismerni magadat egyre jobban, fejleszd magadat, fektess időt ezekbe a tevékenységekbe. Persze a forrás sem mindegy, ugyanis rengeteg olyan könyv, blog, videósorozat létezik már, amik ecsetelik az ezotériát és a pozitív gondolkodást, de valójában tényleg semmihez sem értenek, vagy az egyedüli jövedelmük pontosan ennek a felvezetéséből származik. Tehát figyeljünk oda, hogy kire/kikre hallgatunk, honnan szerezzük a tartalmat/tudást.

A tanulás alatt nem az iskolai anyagok feldolgozását, és a minél több információ agyunkba való bepréselését értem. Számomra azt jelenti, hogy kiválasztok pár témát, amiket hasznosítani szeretnék, amik érdekesek, és elkezdek minél több könyvet/cikket/videókat/előadásokat nézni az adott témáról. Majd ha elérek egy bizonyos szintet, a jegyzeteim alapján készítek egy írást/dokumentumot a feldolgozott anyagról, majd átolvasom.

Nem nyithatsz ki egy könyvet anélkül, hogy ne tanulnál belőle valami újat. – Konfuciusz


 

Az előző cikkeimben írtam a célokról. Nekem például minden hónapra kihívásaim vannak, amiket teljesíteni akarok. Tudom, hogy ezáltal több leszek, jelentős fejlődéseket fogok tapasztalni. Például egy adott hónapba elolvasni 10-15 könyvet egy adott témáról, vagy minden nap írni egy 1000 szavas cikket. Ezek nem csak hasznos szokások számomra, hanem gyümölcsöző elfoglaltságok is egyben, melyek később jelentős mértékben kamatozni kezdenek. Nyilván nem az a célom ezzel, hogy az első kihívás teljesítése után kézhez kapjak egy nagyobb mennyiségű összeget. Ez egy késleltetett önjutalmazó folyamat, mely szerkezetét és felépítését én terveztem magamnak, szabtam személyre, hogy a legtöbb eredményt hozza a jövőben a számomra. Javasolni tudom mindenkinek ezeket a módszereket. Sokan erre azt mondják, hogy nekik nincs idejük az ilyesmire, mert még egy ebédet sem tudnak kényelmesen elfogyasztani a rengeteg tennivaló és munka között. Én erre azt szoktam mondani, hogy ilyenkor érdemes átgondolni, átszervezni az életünket egy papír felett, lehetőleg egy kényelmes helyen (kávézó, könyvtár), megfelelően menedzselni az energiáinkat és időnket, delegálni, és elhagyni a szükségtelen szokásokat. A szokásokkal kapcsolatos cikkemben erről több információt olvashatsz. Persze tudom, hogy vannak, és lesznek is, akik áldozatnak érzik magukat ebben a társadalmi rendszerben, vagy országban, azonban pont ez az a tulajdonság, ami tovább döngöli az életüket a föld mélyére. Ugyanis ha 100% felelősséggel tartozol az életedért (integritás), akkor tudod, hogy te irányítod a megfelelő úton, te hozol döntéseket az életeddel kapcsolatosan. Ez egy érzelmileg intelligens gondolkodás is egyben. Ha nem tudod hol folyik el az időd, érdemes összeírni az összes tevékenységeidet (amiket egy nap végzel) egy papírra, és prioritásokat felállítani. A Pareto-elv alapján bizonyítottan a cselekvéseink 20%-a hozza az eredményeink 80%-át. Mi az, ami közelebb visz téged az ideális énedhez, az ideális életedhez, ami nagy eredményekkel jár? És mik azok, amik fölösleges tevékenységek?

Ha a legtöbbet akarjuk kihozni egy napunkból, akkor fontos, hogy jól tudjuk menedzselni az energiáinkat (mert így lesz elég akaraterőnk a feladataink elvégzésére például), és az időnket is. A túlzott produktivitás, és rendezetlenség az ember életébe könnyen kiégéshez, és esetlegesen betegségekhez vezethet. Tehát fontos, hogy használjunk egy számunkra megfelelő módszert a fókuszált munka elvégzésére. Ilyen lehet például a 25-60 perc aktív, koncentrált tanulás/munka és 5-10 perc pihenő. A koncentrált munkát ne szakítsa félbe semmi, el kell tudnunk mélyülni a feladatunkban (aminek hatására flow élményünk is lehet). Így sokkal nagyobb hatásfokkal tudjuk a legfontosabb munkáinkat véghezvinni.

teaching.time_.management

 

Az időmenedzsment segítségével meg tudjuk határozni, hogy milyen tevékenységekre érdemes elhasználnunk az energiáinkat. Érdemes heti 1-2 alkalommal elmenni egy csöndes helyre, és összeírni, hogy mire van szükségünk az ideális életünk felé haladó úton, és milyen lépéseket szükséges ehhez megtennünk. A minket ért túl sok impulzus hatására stresszesebbek és idegesebbek leszünk, amik nyilvánvalóan hátráltató tényezők lesznek egy “tökéletesen produktív nap” véghezvitele során. Ezért szoktam javasolni a meditációt (különböző alkalmazások is jók, mint a Headspace vagy Calm), a relaxációs tevékenységeket (fizikai edzés is lehet valakinek ilyen, szauna, forró fürdő, váltózuhany, kirándulás, esti vagy reggeli séta például, stb…), az egészséges táplálkozást (megfelelő arányú makro- és mikrotápanyagok, sok víz, kiegészítők). Ezek számomra beváltak, de hogy neked mik a leghatásosabbak, azt neked kell kitapasztalni. 🙂

A jövőorientált gondolkozás sok esetben hasznos lehet, mondjuk az életünk tervezgetésénél. Sokszor túlbecsüljük, hogy mit tudunk elérni egy év alatt, és alábecsüljük, hogy mit tudunk elérni öt év alatt. Tehát jó, ha 5-10 éves távlatokban gondolkozol, és ezeket lebontod lépésekre, egészen addig, hogy napi 0,5-1%-ot tudj haladni az életeddel, és ez mérhető, kimutatható is legyen valamilyen formában. Amit még megjegyeznék itt, hogy ha nem teszed meg a szükséges lépéseket, nem vállalod a felelősséget, halogatni kezdesz, akkor nem sok értelme van tervezni, és célokat felállítani, olvasni, hiszen nem ülteted őket a gyakorlatba. Sok mítosz terjed mostanában arról, hogy csak írd fel a céljaidat, képzeld el, ahogyan megvalósulnak és várd, hogy majd bekövetkezik magától. Az eddig itt elhangzottak alapján is rájöhettél már, hogy ez nem így van, mert akkor már minden álmodozó és célkitűző ember sikeres lenne. Ha valakinek ez mégis sikerül, akkor nyilvánvalóan a tudatalattijába mélyen berögzültek ezek a célok, és tudatosan is folyamatosan keresi a lehetőséget a fejlődésre és CSELEKSZIK. Ez csak egy példa erre. 🙂 Sokkal több munka, akaraterő és kitartás rejlik a csúcsteljesítmény mögött, mint azt sokan sejtik. Gyakran csak a felszínt látjuk, de nem tudjuk, hogy mennyi -de mennyi- munkát és energiát fektettek bele a sikeres emberek a jövőjükbe. Egy kutatás szerint 10000 óra elmélyült munkára van szükségünk, hogy egy tevékenységet mesteri szinten tudjunk véghezvinni. Ez napi 4 óra gyakorlással is 10 év. Ez igaz volt a Nobel-díjas emberekre, sportolókra, és a legtöbb önerőből milliomossá vált gazdag emberre is. Nyilván vannak olyanok, akiknek semmit sem kellett tenniük, és mégis rengeteg pénzük van, mondjuk örökségből, nyereményből, vagy bármi másból. Nekünk nem erre kell koncentrálnunk, és ne csak várjunk a csodára, mert ez egyáltalán nem egy biztos pont.

Célokat felállítani, tervek nélkül… ezek még csupán kívánságok.


A következő pont az értékrended, ami a számodra legfontosabb értékeket/tulajdonságokat tartalmazza. Ha képes vagy az értékrended szerint cselekedni, akkor megleled a jó élet kulcsát, és boldogabb leszel. Természetesen ez nem ilyen egyszerű, de érdemes felállítani egy tényleges listát a 10 legfontosabb értékeinkről. Példa: spiritualitás, egészség, család, munka, személyes fejlődés, szabadság, hobbik, utazás, stb… Ezzel kapcsolatosan vannak angol nyelvű tesztek is (és bővebb cikkek), amik segítségül szolgálhatnak. Az első három helyen szereplő értéked lesz a legfontosabb, tehát ezek szerint kell eljárnod. Ha ez értékrendeddel szemben kell cselekedned, vagy aszerint cselekszel saját döntéssel, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy boldogtalan leszel.

Észrevehettük, hogy a jó élet kulcsa nem abban rejlik, hogy mindig jól érezzük magunkat a jelen pillanatban. Ez sokszor hasznos tud lenni (meditatív állapot, relax, kikapcsolódás…), de érdemes lépéseket tennünk az ideális életünkért, amik sokszor kényelmetlenek lesznek, és ebben a cikkben nagyrészt erről volt szó.  Emellett amint tehetjük nyilván töltődjünk fel, regenerálódjunk és készüljünk fel a további fejlődésekre. Dönthetünk úgy, hogy munka után egész délután a tévét vagy sorozatokat nézzük, de dönthetünk úgy is, hogy képezzük magunkat és tanulunk, vagy egy hasznos kikapcsolódási formát választunk (sport, kirándulás, családi programok).

Ha szeretnél értesülni a további bejegyzésekről, akkor kövesd az oldalt a Facebookon is! 🙂

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2016-08-07T13:50:58+00:00

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!