Hogyan fejleszthető az önbizalom?

//Hogyan fejleszthető az önbizalom?

Hogyan fejleszthető az önbizalom?

Egy gyakori eset, amire az utóbbi időben döbbentem rá, hogy rengeteg ember van, aki rendelkezik a szükséges tudással, kompetenciával és készségekkel, viszont mégsem képesek megvalósítani a céljaikat, álmaikat, és nem képesek legyőzni az eléjük torlódó akadályokat sem. Vajon miért lehetséges ez? Hogyan tudjuk elkerülni ezeket? Mi is az önbizalom lényegében, és hogyan fejleszthetem?

Az önbizalom az önmagunkba vetett sziklaszilárd hit, és az erős bizakodás abban, hogy a céljainkat, cselekedeteinket harmonikusan véghez tudjuk vinni. Ha rendelkezünk ezzel a jellemvonással (a kellő mértékben), akkor jelentős eredményeket érhetünk el, javulnak az emberi kapcsolataink, boldogabbak vagyunk, kiérdemeljük mások tiszteletét. Ezek mellett fontos megjegyezni, hogy nem szabad ezt sem túlzásba vinni, ugyanis egy bizonyos határt túllépve átcsap egy uralkodó, túlzottan énközpontú jellemvonássá. Az önbizalom ezek mellett csak egyike a legfontosabb készségeknek, és nem összekeverendő a magabiztossággal, ami egy kellemes biztonságérzetet ad a cselekedeteink végrehajtása során. Sziklaszilárd önbizalommal átléphetsz a félelemmentes zónába, nem okoz problémát a komfortzónád túllépése sem (már ha létezik számodra ilyen).

Az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak: “Mi az a nagy álom vagy cél, amelyet táplálni mernél magadban, ha tudnád, hogy biztosan nem vallhatsz kudarcot?” Ki kell, hogy szélesítsd a lehetőségeid látóhatárát. Ahhoz, hogy el is érd ezeket, hogy a nehézségeket könnyedén megoldd, hogy ne jelentsenek az akadályok számodra túlzott lelki problémákat, hogy gyökerestől megváltozzon az életed… mindehhez szükséged lesz erre a tulajdonságra, mely fejleszthető.

almok-es-celok

Az első tanács, amit javasolok kicsit elcsépeltnek tűnhet, de később kibontakozik, hogy tényleg ez az egyik kulcs a fejlődéshez. Ez nem más, mint a céltudatosság, és a célok megvalósítása. Ha kitűzöl magad elé egy célt, és bármi miatt nem sikerül elérned, könnyen lehet, hogy magadat hibáztatod ezért. Lehet, hogy nem tudatosan, de tudattalanul biztosan sokszor megtörténik, és ez felemészti a magadba vetett hitedet. Azonban, ha kitűzöd a céljaid, és tudatosan, felelősségteljesen cselekszel azok megvalósítására, akkor minden egyes siker után, lesz egy bizonyos érzésed, ami javítja az énképedet, és ezzel együtt fejlődni fog az önbizalmad is a jövőben. Azonban megemlítenék egy hibát, amibe sokan belefutnak. Ha csak egy darabig csinálod ezeket, ha 1 hétig céltudatos vagy, utána ellaposodik ez a dolog, mert: “nincs rá időd”, vagy “most nincs ehhez kedved”, vagy “inkább nézel egy filmet, vagy elmész szórakozni”,  akkor ne várj magadtól fejlődést. Legyen meg benned a határozott, masszív cselekvőképesség, és a kellő akaraterő a feladataid végrehajtásához, és a személyiséged formálásához.

A második nagy tanács, hogy ismerd meg az értékrendedet, vagy építsd fel azt, majd cselekedj a fő értékeid szerint. A napunk során rengeteg döntést hozunk meg, és lehet ezek egy napra levetítve kicsinek tűnnek, jelentéktelennek… azonban egy évre levetítve ez a rengeteg döntés egy bizonyos irányba terelte az életedet. Ahhoz, hogy a megfelelő döntéseket hozzuk meg, ismernünk kell az értékrendünket, hogy az ideális irányba haladhassunk. Az értékrend általában 10-20 számodra fontos értéket tartalmaz, melyekből az első három legfontosabb fogja meghatározni a gondolkodásodat. Egy általános (és nem túl jó) értékrend első 6 eleme a következőképpen nézhet ki például: pénz, kalandvágy, barátok, szórakozás, szex, munka. Egy fejlődési szemléletű ember értékrendjének egy része például a következő: spiritualitás, személyes béke, egészség, személyes fejlődés, család, őszinteség. Kicsit gondolkodjunk. Az értékrendünk megváltoztatásához a szemléletünk megváltozására van szükség. Persze nyilvánvaló, hogy ha a jelenlegi értékrended szerint jársz el, akkor is boldog leszel, azonban nagy különbség van például az utóbbi két értékrend között is.

pozitiv-megerositesek

A harmadik fontos tanács, hogy vizsgáld meg a hiedelmeidet, és gondolataidat. Gyakran előfordul, hogy egy negatív, rossz és hosszú esemény során mélyen berögzül egy káros hiedelem a tudatalattinkba. A rossz hír, hogy ezekről gyakran csak úgy veszünk tudomást, hogy megvizsgáljuk az érzelmeinket és szavainkat. A jó hír, hogy ezeket a hiedelmeket megváltoztathatjuk, ha átélünk jó pár pozitív, felemelő és hosszú eseményt, és tudatos lépéseket teszünk a pozitív gondolkodás felé. Ilyen például az, ha jelentős eredményeket érünk el a céljaink terén. Azonban ha a céljaid megvalósítása számodra nem okoz felemelő érzést, akkor nem a megfelelő célokat tűzöd ki.

A negyedik tanács, hogy légy tisztába az erősségeiddel és gyengeségeiddel, majd igyekezd az erősségeidet minél jobban hasznosítani az életedben, a gyengeségeidet pedig feljebb tornászni. Emellett kiírhatod az eddig elért sikereidet, és levonhatod belőle a tanulságokat, és következtetéseket. Azonban ha téves állításokkal bombázod magad, és próbálod elfogadni a jelenlegi helyzeted, mint megváltoztathatatlant, azzal nem jutsz előrébb. Ezért szükséges ehhez az utolsó tanácshoz, az utóbbi három.

Egy saját gondolattal zárnám a cikket, mely után remélem, hogy megérted e jellemvonás mivoltát, majd tudatosan elindulsz az életed napos oldala felé.

Az életben elért tartós önbizalom a cselekvések, és tettek útján valósul meg, melynek mérföldköve, hogy tudatosulnak bennünk a sikereink, és elkezdünk végre bízni önmagunkban.

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2016-08-21T17:23:28+00:00

One Comment

  1. […] pozitív gondolkodáshoz hozzátartozik tehát a megfelelő attitűd és optimizmus, önbecsülés, önbizalom, és az érzelmi intelligencia is. Az utóbbi azért fontos, mert ennek segítségével egy […]

Leave A Comment

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!