Érzelmi intelligencia jelentősége az életünkben

//Érzelmi intelligencia jelentősége az életünkben

Érzelmi intelligencia jelentősége az életünkben

Mostanában sokat foglalkoztam az érzelmi intelligenciával, ami nem is olyan rég vált közismertté. Előtte én is annak a híve voltam, hogy az IQ, vagyis a kognitív intelligencia, matematikai intelligencia nagy hatással van az emberek sikereire, ugyanis ez jó problémamegoldó képességet jelent. Rá kellett jönnöm, hogy ez nem teljesen így van. És itt kezdődött egy új életszemlélet kialakítása számomra. Kérlek figyelmesen olvasd a cikket, ugyanis rengeteg hasznos információt gyűjtöttem számodra össze.

 

A mindennapi életünkben rengeteg eseménynek lehetünk szemtanúi. Például amint egy sofőrt elönt vezetés közben a düh és harag, amint egy vizsga előtt álló diák szorong, félelmet érez, vagy amikor sikerül egy főbb célunk, eredményeket érünk el, és ezáltal boldogok vagyunk. Ezek mindegyike kulcsfontosságú negatív, vagy pozitív érzelem. Azáltal, hogy ezeket az érzéseket felismerjük a jelen pillanatban, és bármiféle automatikus cselekvés előtt képesek vagyunk mérlegelni a helyzetet, majd kontrollálni az érzelmeinket: ez utalhat magas érzelmi intelligenciára. Azonban ez nem csak ennyiből áll, nagyon komplex képesség ez az életben, mely fejleszthető a kognitív intelligenciahányadosoddal szemben (bár ennek is lehetséges a fejlesztése, csak sokkal nehezebb).

Give business ideas and headhunter concepts.

Howard Gardner, a Harvard Egyetem Neveléstudományi Intézetének professzora hétféle intelligenciát határozott meg, melyek lefedik az emberi tehetséget. Peter Salovey ezt felhasználva öt fő területét határozta meg az érzelmi intelligenciának:

  • Öntudatosság
  • Önkontroll
  • Önmotiváció
  • Empátia (mások érzéseinek felismerése)
  • Kapcsolatkezelés (társasági intelligencia)

Ezekbe ha jobban belemélyülünk, rájövünk, hogy igencsak tág fogalmakkal van dolgunk. És ez még mindig csak a puszta, száraz elmélet. Tehát mik ezek, és hogyan fejleszthetők? Az alábbiakban erről lesz szó, illetve az értékes kompetenciákról, melyek az EQ-t alkotják.

Az öntudatosság azt jelenti, hogy képes vagy a jelen pillanatban meghatározni, hogy mit érzel, továbbá cselekvéseidet tudatosan végzed (nem feltétlen az érzelmeid hatására). Én úgy vélem, hogy ezen belül célszerű három területtel foglalkozni. Az első az önismeret, mely ennek az egésznek az alapja. Sziklaszilárd önismeret egy olyan képesség, mellyel ha rendelkezel, akkor tudod ki vagy, “honnan jöttél”, milyen személyiséged van, milyen az értékrended és mik a főbb értékeid, és tudod, hogy ezek milyen hatást gyakorolnak a döntéseidre. Pontosan tudod mit miért csinálsz, felismered az érzelmi befolyást. Tudod, hogy neked mi a jó és hasznos, mi az elkerülendő. A második fontos elem ezen belül az önértékelés, ami alapján tisztában vagy az erősségeiddel, gyengeségeiddel és azok korrigálásához szükséges lépésekkel. Felismered a szereped az életben, sőt akár más szemében is. Fontos, hogy helyes önértékeléssel rendelkezz, légy őszinte magaddal ezen a területen, és légy büszke, ha dolgozol a tökéletes személyiséged megvalósításán. A harmadik elem az önbizalom, mely az abban való hit, hogy képes vagy megbírkózni a nehézségeiddel, feladataiddal, céljaiddal. Amint előrelépést tapasztalsz az életedben, ez egyre emelkedni fog. És itt megjegyezném, hogy kutatások kimutatták, hogy az érzelmi intelligencia például a kor előrehaladtával egyre emelkedik.

Az önkontroll érzelmeid szabályozása, mely bekövetkezte után képes vagy a helyzetet megfelelően alakítani. Ha negatív érzelmeid vannak, áss le az érzés mélyére, és vizsgáld meg azt. Mi váltotta ki, hol érzed, mivel tudnád megszüntetni, vagy helyettesíteni ezt az érzést? Ha meghozol egy döntést, képes vagy mérlegelni, hogy az hosszú távon milyen hatással lesz az életminőségedre. Ha hosszú távon nagyon rossz hatással van rád, azonban rövid távon jó érzést okoz, akkor képes vagy ellenállni ennek a döntésnek. Ezek példás önkontroll jellemzői. Fontos még az integritás, mely azt jelenti, hogy 100% felelősséged vállalsz az életed alakulásáért, és az önmagaddal szemben felállított elvárásokat betartod, megvalósítod. Nem egy utolsó szempont ezen a témán belül az alkalmazkodóképességed az adott helyzethez, és a kezdeményezőképességed. 

Az empátia segítségével megértheted mások szemszögét, és akár segítheted is őket ezáltal. Ez a készség fejleszthető például rendszeres olvasással, és mások iránt való őszinte érdeklődéssel. *Nyilván ez most egy tömör cikk, így egyes fogalmak és információk után még érdemes kutatnod sokat ;)*. Ha másokat örömmel szolgálsz ki, hozzájárulsz ezáltal a közös jóhoz, az is sokat segít az EQ fejlesztésében. Átlátod az emberek értékeit, a társaságok mozgatórúgóit, és tekintettel vagy rá, hogy nem mindenki azonos veled. Mindenki más, ezáltal nem lehet azonos a gondolkodásmódunk. Tekintettel lenni erre a különbözőségre, hatalmas előrelépés az érzelmi intelligenciád fejlesztése során.

A társasági intelligencia magában foglalja, hogy képes vagy asszertív, és ésszerű kommunikáció megvalósítására egy társaságon belül, támogatod a csapatmunkát és képes vagy kezelni az esetleges konfliktusokat. Tudsz befolyással lenni másokra, motiválni és vezetni tudod őket, jól kezeled az esetleges bekövetkező változásokat.

Fontos szempont az EQ, ha párkapcsolatban, családban élünk, illetve a munkahelyünkön is az egyike a leghasznosabb képességeknek. Sokkal könnyebben kezeljük a minket ért stresszhatásokat, könnyebben fenntartjuk, vagy elérjük boldogságunkat. Szerintem már érted, hogy miért is fontos az önfejlesztés. Ha magadat fejleszted, azáltal biztosan több leszel. Fontos, hogy az itt elhangzottakat tudd alkalmazni is.

Sok sikert és fejlődésben gazdag napokat kívánok! 🙂

 

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2016-08-07T13:51:03+00:00

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!