Ne álmodd az életed, hanem éld az álmaid!

//Ne álmodd az életed, hanem éld az álmaid!

Ne álmodd az életed, hanem éld az álmaid!

Mindannyiunknak vannak álmai, amiket meg szeretnénk valósítani. Valahol ott mélyen bennünk létezik egy ideális kép magunkról, és a körülményeinkről, amiket meg szeretnénk élni. A lelkünk mélyén tudjuk, hogy hatalmas eredményeket érhetünk el az életben, ha képesek vagyunk motiválni magunkat a célirányú és masszív cselekvésre, és ha szert teszünk mindennél nagyobb akaraterőre, ami ott rejtőzik mindannyiunkban. Csupán el kell kezdenünk egyre többet használni, és erősíteni azt.

Előfordult már veled, hogy kitűztél egy célt, vagy volt egy álmod, de végül nem sikerült megvalósítani? Szerintem nincs olyan ember, akivel ez ne történt volna már meg. Vajon miért fulladt kudarcba ez a terv, vagy miért nem jöttek össze úgy a dolgok, ahogyan azt elképzelted? A legtöbben figyelmen kívül hagyják az olyan tényezőket, mint az akaraterő hiánya, a túl nagy célok kitűzése, a halogatás, a lustaság, vagy a tervek nélküli cselekvés, esetleg az egyéb fontos prioritásokat is. Ha rendkívüli fájdalmat élsz át, és ezután hozol egy NAGYON erős elhatározást azzal kapcsolatosan, hogy a jövőben a fájdalom helyett örömet élj át, akkor akármilyen akadály jöhet az utadba, te fel fogsz állni, és folytatni fogod az utad, egészen a célig. És lehetséges, hogy neked is erre van szükséged, ezért írom ezt a cikket.

Elképzelhető, hogy belefáradsz a folyamatos erőfeszítésbe, és a egyre magasodó kihívásokba, majd egy idő után feladod. Ilyenkor érdemes áttekinteni a helyzetet, és elgondolkozni: vajon eléggé éreztem kezdettől fogva az égető vágyat? Vajon eléggé akartam?  Elmondom neked, hogy ha igazán akarsz valamit, akkor akár halálközeli kockázatokat is képes vagy vállalni, mert tudod: ez hozzájárul életed céljának a beteljesítéséhez. Hihetetlen tettvágy kerít a hatalmába, és akármi kerüljön az utadba, túllendülsz a nehézségeken, és ha elesel, folyamatosan talpra tudsz állni.

“Senki nem tud olyan nagyot ütni, mint az élet, de nem az számít mekkorát ütsz, hanem hogy mennyi ütést állsz ki, mikor talpon kell maradni. Bírni kell a pofont és muszáj menni tovább. Csak így lehet győzni. Ha tudod, hogy mit érsz, menj és küzdj meg azért, ami jár és közben viseld el a pofonokat! Ne mutogass másra, ne mondd, hogy: nem te vagy a hibás, hanem ő vagy ő vagy akárki, mert ez gyáva duma és te fiam nem vagy gyáva!” – Slyvester Stallone

Sokszor csak rossz állapotban vagy, és nem találod a cselekvésre való indíttatást. Legyen ez a motiváció, vagy az akaraterő, teljesen mindegy. Ha viszont bekerülsz abba a tökéletes érzelmi, lelki és testi állapotba, akkor újra képes vagy nagyobb képekben gondolkodni, és újra érzed az égető vágyat. A motiváció nem tart sokáig, ezt jó ha tudod. Minden nap megmártózhatsz benne, de nem biztos, hogy ez elegendő lesz ahhoz, hogy egy nagyobb célt el is tudj érni ennek a segítségével. Sokszor ki kell tartanunk, és ahogyan a fenti idézetben is elhangzott: bírnunk kell az élet pofonjait, a nehézségeket, mert ezek fogják adni az élettapasztalatot, amit végül hasznosíthatunk a javunkra. Én nem azt mondom neked, hogy merj álmodni. Inkább azt mondom, hogy merj az álmaiddal összhangban cselekedni!

Korlátozó hiedelmeink

Gyakran olyan alapvető gondolati minták tartanak vissza minket, amit nem is vennénk számításba. A hiedelem lényegében a bizonyosság érzését adja valamivel kapcsolatosan. Ha teljes mértékben igaznak tartod azt az állítást, hogy intelligens vagy, akkor van egy ilyen hiedelmed: “Bizonyosnak érzem, hogy intelligens vagyok.” Ennek az ellentéte is igaz, ekkor hamisnak érzed a kijelentést, és amint kimondod, úgy érzed, hogy hazudsz magadnak. Ha viszont valóban hiszel ebben a kijelentésben, akkor kell, hogy legyen némi referenciád, amik támogatják ezt az elképzelésedet. Ez lehet például személyes tapasztalat, vagy mások dicsérete, esetleg egyéb következtetések.

Létezik a pszichológiában egy olyan kifejezés, hogy tanult tehetetlenség. Ez a rendkívül káros destruktív gondolkodásmód akkor alakul ki, ha negatívan kezeljük a minket ért kihívásokat és csapásokat. Ha egy idő után úgy érezzük, hogy már semmit sem tehetünk az életünk jobbra fordítása érdekében. Talán ez az egyik legkárosabb gyengítő hiedelem, amit minél hamarabb érdemes megváltoztatnunk, ha teljes életet szeretnénk élni.

A kudarcokat kezdjük el kihívásként látni, mert minél többször esünk el az úton, annál több élettapasztalatunk lesz, és annál hamarabb érhetjük el a sikerünket.

Érdemes befejezni azt a gondolkodásmódot is, hogy a problémáink állandóak, és sosem lesz végük. Inkább tegyük magunkává azt a hiedelmet, hogy “Ez is el fog múlni.” Ha pedig valóban elkötelezed magad, akkor mindig van rá lehetőség, hogy változtass a dolgokon!

A következőkben egy rövid történetet szeretnék elmesélni, ami rámutat arra, miért is érdemes figyelmet fordítania  hiedelmeinkre.

David szigorú és kegyetlen személyiség volt, emellett drogfüggő és alkoholista is, aki számos bűncselekményt követett el, és most az életfogytiglanig tartó börtönbüntetését tölti. Volt neki két fia, akik egy év különbséggel születtek. Az egyik fia az apjához hasonló életmód szerint élt, mert ez volt számára a mérvadó, később pedig ugyan oda került, mint az apja. Volt azonban egy másik fia is Davidnek, aki tisztességes és boldog házasságban él, sikeres vállalkozása van, és igyekszik a legtöbbet kihozni magából és az élet nyújtotta lehetőségekből. Vajon hogyan lehetséges az, hogy őt a jó irányba terelte a szenvedésekkel teli gyerekkora? Mindkettőjüket megkérdezték, hogy szerintük miért alakult így az életük, és ugyanazt válaszolták: “Mi más lehetett volna belőlem, ha ilyen körülmények között mellett nőttem fel?”

Ezek után szerintem egyértelmű, hogy a velünk történtekkel kapcsolatos szemléletmód rengeteget számít a jövőnkkel kapcsolatosan is.

Találd meg a fókuszod!

A mindennapi életben nagyon gyakran szem elől veszítjük a fókuszunkat, vagyis a számunkra valóban fontos célokra és álmokra való összpontosítást. Gyakran csinálunk ehelyett olyan dolgokat, amik szertefoszlatják ezt az értékes fókuszt, és akár hihetetlen nagy eredményektől eshetünk el ezáltal.

Ha folyamatosan a céljaiddal kapcsolatos cselekvéssorozatok vannak a fejedben, akkor az ennek megfelelő cselekvés örömmel fog eltölteni. Élvezed, ahogy haladsz a célod felé, és azt is, hogy látod a pozitív visszacsatolásokat. Ha elég sokáig végzed ezt, akkor előbb utóbb fájdalommal fog eltölteni, ha nem a céljaiddal kapcsolatosan cselekszel, és ez is motiválni fog arra, hogy a helyes irányba térj vissza. Erre példaként felhozható az egészséges életmód is.

Ne hagyd szétszóródni a figyelmed számodra érdektelen dolgokra, és inkább hozd ki a lehető legtöbbet az értékes idődből. Fordíts figyelmet a számodra fontos értékekre és célokra, és persze arra, hogy folyamatosan képezd magad.

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2016-08-30T13:06:34+00:00

Leave A Comment

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!