Az önismeret fejlesztése és fontossága

//Az önismeret fejlesztése és fontossága

Az önismeret fejlesztése és fontossága

Te mennyire ismered magad? Egy olyan kérdés ez, mely létfontosságú az önfejlesztésben. Az önismeret azt jelenti, hogy teljes mértékben tisztában vagy magaddal, és bármilyen kérdést is tesznek fel veled kapcsolatban neked, te válaszolni tudsz rá. Ismered az erősségeidet, a gyengeségeidet, a beállítottságodat, a hozzáállásodat, az egész érdeklődési körödet és tisztában vagy a képességeiddel, tapasztalataiddal. És ez csak a kezdet. Nézzük meg tehát, hogy miért van szükséged a mindennapokban erre a rendkívül alapvető és fontos készségre.

Tegyük fel, hogy egy irodában dolgozol és nem tetszik neked ez a munka, váltani akarsz. Ebben az esetben elkezdhetsz tanulni és fejlődni, hogy egy jobb céghez kerülhess, vagy magasabb pozícióba. A másik lehetőség, hogy vállalkozást alapítasz, de ehhez is alapvető ismeretekre és információkra lesz szükséged. Egy magas önismerettel bíró ember tudatában van annak, hogy neki mi a jó, és elkezdhet azon gondolkodni, hogy ezt hogyan valósítsa meg. Tudja, hogy olyan munkát érdemes vállalnia, ami összefügg a szenvedélyével vagy amire a hobbijaként is tekinthet, mert annyira szereti azt. Tudja, hogy milyen kikapcsolódási formák nyújtják számára az örömöt, a tanulást vagy éppen a teljes nyugalmat. Tudja, hogy neki milyen a temperamentuma, de akár a pillanatnyi érzéseit is meg tudja határozni.

Ahhoz, hogy képes légy fejleszteni magadat, megtalálni a számodra helyes irányt, és a hibáidat ki tudd küszöbölni, hatalmas szükséged lesz az önismeretedre.

Önismeret-kep-1

Egy utazás, más emberek és kultúrák megismerése is közelebb vihet a valódi énedhez.

Az önismeret alapköve az érzelmi intelligenciának, az önbizalomnak, az önbecsülésnek és még sok fontos dolognak, amit kamatoztathatsz az életben. Minden olyan készségnek az alapja, amit ezen az oldalon hangsúlyozok, és ha a fentebb felsorolt elemek egyike is fontos számodra, akkor elejét veszed annak, hogy jobban megismerd önmagadat. De hogyan is kezdd el mindezt?

Az első lépés az, hogy áttekinted ki vagy most, és ki voltál régebben. Mi volt akkor az elképzelésed az életről, jövőről, és mi most a gondolatod ezekről?

Ezután tisztába kell lenned azzal, hogy mit szeretsz csinálni, mi okoz számodra örömöt. Ha nem tudod ezt meghatározni, akkor számodra elsődleges fontossággal bír majd a felfedezés. Ez magában foglalja az új dolgok kipróbálását, új helyekre utazni, kipróbálni sokféle tevékenységet és hobbit, vagy új ismeretségeket kötni. Az önismereted fejlesztése nem egy kéthetes program, hanem egy életre szóló utazás.

Pár helyen olvastam arról, hogy javasolják az önkéntes munkákat vagy a segédkezést is abból a célból, hogy az önismereted magasabb szintre jusson. Szerintem az, ha rengeteg dolgot próbálsz ki az életben, és otthon következetesen foglalkozol a személyiségeddel és tulajdonságaiddal, akkor sokkal több javulást érhetsz el ezen a területen.

A másik fontos lépés az, hogy önismereti kérdőíveket és teszteket töltesz ki, amiket ezután egy szakember kiértékel. Az online önismereti tesztek is hatásosak, amelyek ingyen a rendelkezésedre állnak. Az ezekben lévő kérdésekre teljes őszinteséggel kell válaszolnod, mert így lesz pontos az eredmény. Minél többfajta tesztet töltesz ki, és minél több kérdésre válaszolsz, annál több eredményt kapsz, tehát annál jobban tisztában leszel magaddal és a képességeiddel. A legjobbak természetesen fizetősek, de ott már kifejtős kérdések is vannak, melyeket később szakértők elemeznek.

A lehetőség adott számodra, tehát vágj bele bátran!

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2016-08-07T13:47:10+00:00

One Comment

  1. […] hivatásunkat és ezzel életünk feladatát, először befelé kell vizsgálódnunk. Erről szólt az előző két cikkem is ami arra szolgál, hogy egyre jobban megismerd önmagad. Érdemes vizsgálódnunk a múltunkban, […]

Leave A Comment

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!