Az önelfogadás gyakorlása és pozitív hatásai

//Az önelfogadás gyakorlása és pozitív hatásai

Az önelfogadás gyakorlása és pozitív hatásai

Az önelfogadás egy olyan hasznos készségünk, mely meglétével feltétel nélkül képes vagy értékelni önmagadat, és a helyzetedet. Képes vagy elfogadni a jelenbeli és éppúgy a múltbéli énedet, illetve a helyzetedet. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy értékelni tudod a jó tulajdonságaidat, mint azokat, amin még érdemes fejlesztened. Az önelfogadás azzal kezdődik, hogy felismerjük a belső kritikáinkat, ítéleteinket, melyeket önmagunkkal szemben támasztunk, és elkezdjük tompítani ezeket. Emellett az is fontos, hogy a folyamatos önhibáztatás és a romboló önkritika helyett iktassunk be türelmet és empátiát magunkkal szemben.


1.) Felismerni az önmagunkról alkotott gondolatainkat

Az első lépés, hogy felismerd az erősségeidet, és az összes többi tulajdonságodat. Ha nehezen megy, akkor minden nap írj a listádra csak egy jó tulajdonságot, amit elmondhatsz magadról.

Egy másik lehetőség, hogy listát készítesz a jó cselekedeteidről, teljesítményedről. Itt megemlítheted:

 • A személyes céljaidat, amiket már elértél.
 • Az embereket, akiknek segítségére voltál.
 • A nehéz helyzeteket, amiken felülkerekedtél.
 • A problémákat, amiket sikeresen megoldottál.

Emellett fordítsunk időt arra, hogy a magunkról és másokról alkotott negatív gondolatainkat felismerjük, és pozitívra cseréljük. Persze ez nem mindig sikerül, főleg ha egy felfokozott érzelmi állapot uralkodik rajtad, amilyen például a harag is. Ebben az esetben az első dolog az, hogy az érzelmi létrán feljebb lépjük egy fokkal.

A második lépés, hogy felismerd azokat a pillanatokat, amikor romboló kritikát használsz. Ez azért fontos, mert ha nem ismered fel, és csak hagyod áramlani ezeket a gondolatokat, akkor elhatalmasodnak, beássák magukat a tudatalattidba, és egyre többször jelennek meg automatikusan. Amint elkezded őket felismerni, és megkérdőjelezni, idővel javulni fog az önbecsülésed is. Figyeld meg továbbá ugyan így, hogy mások véleménye, és kritikája milyen hatással van rád.

2.) A belső kritika helyettesítése

Amikor rossz a közérzeted, levertnek vagy csalódottnak érzed magad, mindig kezdd el kutatni, hogy mik azok a gondolatok és okok, amik miatt ez az állapot bekövetkezett. Ha mások véleménye, és kritikája miatt folyamatosan önmarcangoló gondolataid vannak, akkor az nem csak az önbecsülésedet gyengíti, hanem kevésbé is leszel képes saját magad feltétel nélküli elfogadására. Az ok az, hogy a mások rólunk alkotott véleménye beleássa magát az elménkbe, majd újra és újra ismétlődik, és kutatja a vélemény vagy kritika okát.

Készülj fel a visszavágásra pozitív gondolatok, vagy mantrák segítségével! Felhasználhatod az előzőekben leírt erősségeidet, hogy bebizonyítsd az önkritika hibásságát. Például, ha azon kapod magad, hogy ilyesmiket ismételgetsz magadba, akkor kérdőjelezd meg a kijelentést, majd formáld pozitívra:

Önkritika:

 • “Buta vagyok, és rossz a felfogóképességem.”
 • “Nem vagyok elég kompetens.”
 • “Gyenge vagyok, és kövér.”

Valóság:

 • “Talán nem ismerem kellőképpen ezt a témát, de sok más témában viszont kiemelkedőnek bizonyulok, és rátermettnek.”
 • “Mindenki egyedi, és más. Én egy teljesen más területen tudom kamatoztatni az erősségeimet, és ez rendjén van.”
 • “A testalkatomon bármikor elkezdhetek változtatni a helyes étkezéssel, és némi edzéssel. Azt hiszem ma bele is vágok!”

A legfontosabb, hogy a személyes fejlődést mindig megelőzi az önelfogadás. Az utóbbi segítségével elfogadod magad a jelenben, míg a személyes fejlődés a szükséges változásokat hozza meg neked, hogy a jövőben még kedvezőbben tudd elfogadni azt, aki vagy. Ismerd fel azokat a területeket amin javítani szeretnél, majd dolgozz ki egy tervet a megvalósításukra!

Például, ha szeretnél fogyni 20 kilót, akkor a helyes attitűd:

 • “Annak ellenére, hogy le szeretnék fogyni, csodálatosan érzem magam a bőrömben!”
 • “Szeretnék lefogyni 20 kilót, hogy egészségesebb és energikusabb legyek!”

 

3.) Önmagaddal szembeni empátia kialakítása

Avagy ennek a kijelentésnek a lényege: szeresd, azt aki vagy. Ezt elsajátíthatod napi megerősítésekkel, illetve hasonlóképpen meditációval. Ha képes vagy tisztelni saját magadat és a gondolataidat, akkor könnyebbé válik a múltbéli éned elfogadása. Emellett a megerősítések a belső kritikádat elkezdik átalakítani egy pozitívabb kifejezéskészletté.

Bocsáss meg magadnak a múltbéli kudarcokért! Amint ez megtörténik, a múlttal kapcsolatos negatív érzéseid eltűnnek, és könnyebbé válik így a jelenbeli önelfogadás.

Légy hálás azért, amid van és fogadd el, hogy a kudarcok és hibák az életed részei. Ha kritikus vagy magaddal szemben, mert régen súlyos hibákat vétettél, vagy megbántottál valakit, akkor fogadd el ezt, mint a megváltoztathatatlan múltat, amiből sokat tanultál, és lépj tovább annak érdekében, hogy el tudd fogadni magad a jelenben.

Példa:

 • Önkritika: “Elszakadtam a családomtól, mert nem bírtam leszokni a mértéktelen alkoholfogyasztásról.”
 • Hála: “Nagyszerű érzés, hogy javíthatok a kapcsolataimon és, hogy új barátságokat köthetek.”

4.) Segítség másoktól

Vedd körbe magad szerető, és megértő emberekkel. Köss új barátságokat, ismerj meg új embereket, ha szűk az ismeretségi köröd. Ha olyan emberekkel veszed magad körbe, akik értéktelennek gondolnak, akkor bizony nehéz feltétel nélkül elfogadni magad. Légy minél többet pozitív emberek társaságában, és élvezd ezeket az alkalmakat. Ahol csak lehet kommunikálj az emberekkel a mostaninál többet, például a fodrásznál, megbeszéléseken, munkatársakkal, baráti társaságban, a buszmegállóban. Hívd fel a rokonaidat és érdeklődj irántuk, szervezz minél több közösségi programot a családdal és a barátaiddal!

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
 •  
 •  
 •  
 •  
2016-08-07T13:47:43+00:00

Leave A Comment

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!