Akaraterő és motiváció a mindennapokban

//Akaraterő és motiváció a mindennapokban

Akaraterő és motiváció a mindennapokban

Úgy vélem, hogy az életben az egyik legjobb érzés, amikor eléred egy magad elé kitűzött célodat, és újakat írsz össze. Sokszor úgy érezzük azonban, hogy nincs elegendő motivációnk vagy akaraterőnk egy nagyon nehéz feladat elvégzéséhez, bár tudjuk, hogy ez közelebb vinne a célunkhoz. Miért van ez, és hogyan tudunk rendíthetetlen akaraterőre és motivációra szert tenni? Röviden nagyon nehezen, de lehetséges, és csak rajtad fog múlni.

Sokakon látom, hogy egy cikket, könyvet, jegyzetet elolvasnak, aztán semmit nem alkalmaznak az ott elhangzottakból. És sokaktól hallom azt is, hogy x mennyiségű ember elment az előadásukra, amin tényleg rengeteg hasznos és értékes információ elhangzott, viszont később ugyan úgy folytatódott a megszokott életük, és egy helyben maradtak továbbra is. Ez az, amiről beszéltem már korábban is, és gyakran előfordul ez az úgynevezett produktív halogatás. Erre figyeljünk oda, ugyanis a halogatásról való leszokásunk jelentheti sok esetben az igazán fontos, és nagy változások kezdetét! Első lépésként öntudatosságra teszünk szert, majd észrevesszük, hogy mikor halogatunk, mikor cselekszünk rossz irányban, vagy mikor nem cselekszünk. Éles határozottsággal belevágni a feladatokba (akkor is, ha kényelmetlenek), és ha a fene fenét is eszik végigvinni azt, maximális hatásfokkal.

Az akaraterő röviden definiálva: az önfegyelem és a tetteid, viselkedésed irányítása. Ha sokat használod, akkor az csökkenti az energiádat és a vér glükóz szintjét is egy kutatás szerint. Sok forrásból olvastam már, hogy az akaraterőre minden nap van egy limitünk, és ezért érdemes a legfontosabb feladatainkra beosztani. Igazából én úgy vélem, hogy a legfontosabb, hogy legyünk elköteleződve a folyamatos fejlődés iránt (ebben az esetben az akaraterő folyamatos fejlesztése iránt, úgy, hogy a jelenlegitől kezdve egyre emelve a kihívásokat, és feladatok nehézségét vagy elvégzését), mert nem akarunk állóvízben lenni. Az életünket ha egy függvényben szeretnénk ábrázolni, akkor legyen az egy exponenciális függvény, és ne egy lineáris. Azonban itt még megjegyezném, hogy ne a 110%-os teljesítményre törekedjünk, hanem a megfelelő feladatok kiválasztására, és azok tökéletes kivitelezésére. A túlzott produktivitással az a baj, hogy kiégéshez vezet, törekedjünk inkább a hatásosságra. Erről az előző cikkeimben írtam, méghozzá a Pareto-elvvel kapcsolatban.

Cramming for Finals

Melyik a fontosabb: az, hogy legyen akaraterőnk, vagy a motivációnk mennyisége? Szerintem mindkettő fontos, azonban nem támaszkodhatsz 100%-ban a motivációdra. Ezért fontos mindkét készség, vagyis az önmotiváció és a megfelelő akaraterő. Egy feladat elvégzésére rá tudjuk szánni magunkat, ha van motivációnk, és úgy is ha rendíthetetlen akaraterőnk van. Igazából én úgy vélem, hogy a köztes pont megtalálása az ideális, és fenntartható. A túl sok döntéshozatal (és mérlegelés) egy nap folyamán szintén leszívja az akaraterőnket, így célszerű szokásokat kialakítani, vagy időzített cselekvésformákat minden napra. Ha valakinek nincs az értékrendjében a fizikai edzés, akkor eleinte rengeteg akaraterőt igényelhet, hogy elmenjen a konditerembe. Viszont egy sportolónak nem kell mérlegelnie azon, hogy elmenjen-e edzeni, mert nála ez már egy kialakított rutin része, vannak miértjei (motiváció), és tudja mit akar elérni. Ez csak egy példa szemléltetésképp.

Ha megfelelően tudjunk elkölteni az egy napra felállított energiakeretünket ciklikusan, és újra fel tudunk töltődni, akkor nagyobb hatásfokkal állunk hozzá az életünk ideális irányba való formálásához. Sokan csak megemlítik az akaraterőt, mint egy átlagos képességet, azonban ez nem csak egy dolog. Rengeteget számít. Tehát ha egy fontos feladat elébe nézel, ami tudod, hogy jó irányba formálja a jövődet, akkor szánd rá magad mindenképp! Az akaraterőnk olyan mint az izomzatunk, minél többet eddzük, annál jobban fog fejlődni, de ehhez ugyan úgy idő kell.

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy elsőre túl nagy célokat határoznak meg, majd amikor esetlegesen belebuknak (mert még nincs meg hozzá a kellően kialakított akaraterejük), akkor a kényelmi zónába esnek át, és inkább nem csinálnak semmit. Tudnunk kell, hogy az erőfeszítéseink fogják meghozni sok esetben a sikert, így elsőre egy jól fenntartható folyamatot kell kialakítanunk, amit mindig javítunk és emeljük az erőfeszítéseket. Első körben már a tökéletes folyamatok fenntartása szerintem rossz döntés. Kicsiben kezdd, majd emelj mindig!

Koncentráljunk a jelen pillanatra, határozzuk meg a “miértjeinket”, ezzel elkerülhetjük a halogatás lehetőségét. Amint eljutunk egy olyan fókuszált állapotba az adott tevékenységen belül, ami még sosem volt, vagy könnyedén vágunk bele a kényelmetlen feladatokba is, akkor elkönyvelhetünk némi fejlődést az akaraterejünkben. Tudatosan kondicionáljuk magunkat a kihívásokra, és nehézségekre is! Ha a rövid távon jó érzéseket okozó tevékenységeket választjuk (tévézés, internet böngészése unalomból, facebookozás, sorozatozás), és nem fordítunk figyelmet és akaraterőt a hosszú távon hasznos tevékenységekre (fizikai edzés, egészséges étkezés, tanulás, olvasás és önképzés, szakmabeli fejlődés), akkor könnyen állóvízben ragadhatunk a továbbiakban is.

Az alvás során feltöltődünk energiával, azonban sokszor ez nem elég egész napra, főleg ha nagyon magas koncentrációigényű munkát végzünk. Érdemes beiktatni a meditálást a mindennapjainkba, így feltöltődhetünk a következő csúcsteljesítményünk megkezdése előtt, és után. A nap folyamán való pihenés nem pazarlás, hanem felkészülés a következő energiaköltésre (például munkára). Ha mindig kifogyunk az akaraterőből, vagy már teljesen reménytelennek érezzük magunkat ezen a téren, akkor érdemes kezünkbe venni az életünk irányítását a következő területeken.

Étkezés: alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása, feldolgozott élelmiszerek minimálisan, fehérjékben gazdag értrend követése a mentális állapotért, rostokban gazdag étrend, sok víz fogyasztása (4 liter például), táplálékkiegészítők fogyasztása (multivitaminok, omega-3). Természetesen tudnod kell, hogy számodra milyen étrend válik be, és mi az, ami fenntartható is.

shutterstock_2515954721

Edzés, mozgás: ez a tevékenység eleinte energiarombolónak tűnhet, de leginkább csak azok számára, akik nincsenek hozzászokva a rendszeres mozgáshoz. Aki hozzászokott, és folyamatosan fejlődik ezen a téren is, és egyre jobban teljesít, annak rendkívül jól növekszik az energiaszintje és akaratereje. Ráadásul ez egy olyan gyümölcsöző szokás lehet, ami több hasznos szokást húz maga után, mint az egészséges étkezés, kapcsolatok bővítése.

Mentális ellenállóképesség: egy pozitív életmód követése, és a nyugalom megtalálása sok esetben megoldja a legtöbb fölösleges feszültséget az életünkben. Ha nálad nem így van, akkor célszerű a többi pontot is átnézni, illetve tovább kutatni, és megoldást találni.

Spiritualitás: ez egy olyan terület, ami jelentős támpontot nyújthat az életünkben. Egy felsőbb erőnek való alárendeltség, és szolgálatkészség, a nagyobb miértek megértése, és ezzel összhangban való cselekvés rengeteget dobhat az akaraterőnkön olyan helyzetekben is, ahol mások sehogy sem képesek megtalálni.

29d1734ba780019883bbc5a41e0f00db

Egyszerre egy célra, feladatra, vagy teendőre érdemes fókuszálni, mert a figyelemeloszlás ugyan úgy eloszlást mutat sokszor a tevékenységek által bekövetkezett eredményekben. Tehát legyünk sprinterek a hétköznapi életben, mint maratonfutók. Fel kell építened egy karriert, és nem csak szimplán bejárni munkába, míg eltelik az a 40-50 év.

Az akaraterejünk a pozitív társasághoz való tartozással is erősödhet. Ha látjuk valakin, hogy milyen remek eredményeket ér el, és közben motivál is minket a cselekvésre, vagy hasznos tippekkel lát el, az pozitív hatással van az akaraterőnkre, és így a jövőnkre nézve is. Beszélgessünk minél többet olyan emberekkel, akik már elérték azt, amit mi is akarunk, kérjünk tanácsokat, azonban tartsuk észben, hogy ők nem oldhatják meg helyettünk a problémáinkat, és nem ismerhetnek téged annyira, mint te magad. A jó mentor rámutat, rávezet téged az útra, de a megoldást nem adhatja a kezedbe. Remélem, hogy e cikk elolvasása során rá tudod vonatkoztatni az itt elhangzottakat a saját életedre, és el tudsz kezdeni kidolgozni egy tervet az akaraterőd fejlesztésére.

 

 

 

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2016-08-07T13:50:36+00:00

2 hozzászólás

  1. […] forrás […]

  2. […] és az akaraterő folyamatos fejlesztése. […]

Comments are closed.

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!