A tudatos tervezés, és az integritás hatása az életünkre

//A tudatos tervezés, és az integritás hatása az életünkre

A tudatos tervezés, és az integritás hatása az életünkre

Napjainkban az emberek legnagyobb része csak sodródik az életben. Nem terveznek tudatosan, nem használják ki a személyes integritásuk nyújtotta lehetőségüket, és nem veszik észre azt, amit már több évvel, vagy több tíz évvel ezelőtt észre kellett volna venniük: az élet bizony sokszor nehézségek elé állít minket, amin minden erőnkkel érdemes felülkerekednünk, és megoldanunk őket. Bizony… ugyanis e nehézségek megoldása által fejlődhetünk emberileg, lelkileg. Bölcsebbek leszünk a jövőben, és többek, mint tegnap vagy azelőtt bármikor. Azonban túl sokan vannak úgy vele, hogy nem tudják hová is tartanak pontosan. Na és te? Kihozod magadból a legtöbbet, hogy ott legyél az életben, ahol mindig is akartál?

Kérdezd meg kérlek magadtól még most a cikk olvasása kezdetén: vajon minden tőlem telhetőt megteszek, hogy kihozzam az életemből a számomra legtöbbet és legjobbat?  Sokszor nem valljuk be magunknak, hogy nem vagyunk tökéletesek, mi is sodródunk néha az életben, mert jól esik. Sokszor nem valljuk be, hogy igenis mi is képtelenek vagyunk olykor ellenállni a káros impulzusoknak. Sokszor az azonnali jó érzések mellett tesszük le a voksunkat ahelyett, hogy a jövőbeli tervünket megvalósítva állhatatosan törnénk előre a kitaposatlan úton. A Te utadat még nem járta meg senki! Senki sem tudhatja, hogy Neked mi a legjobb, ahogyan azt sem, hogy Neked mik a cselekvéseid mögött rejlő valódi motivációid. A kitaposatlan úton sokkal több nehézséggel fogsz szembesülni, mint ha a tömeget követnéd, ebben biztos vagyok. És, hogy mi tesz minket többé? A problémáink, nehézségeink megoldása. Az akadályok elhárítása, az akadályokon való felülkerekedés.

Vizsgáld meg a döntéseidet! Bizonyosan találsz egy olyan pontot az életedben, amikor elérhettél volna valami nagy teljesítményt, de nem vállaltad be. Mert előre láttad, hogy baromi nehéz lesz megküzdeni ezzel a nehézséggel, és rengeteg munkára lesz szükséged ahhoz, hogy elérd az általad áhított célt. Nem hittél magadban, és elképzelhető, hogy egyből rávágtad: “Esélytelen, hogy ez nekem sikerüljön.”

Nos, senki sem mondta, hogy sikereket elérni könnyű. Senki sem mondta, hogy könnyű lesz elérni a legmagasabb pozíciót a munkahelyeden. Senki sem mondta, hogy könnyű lesz kialakítani egy olyan életstílust, ami által elérheted a tartós, eudaimonikus boldogságot. Ha minden olyan könnyű volna, akkor senkinek sem lenne gondja az életével kapcsolatosan. Mindenki megtenné azt az 5 könnyű lépést a boldogság felé, vagy betartaná azt a 10 hihetetlenül egyszerű dolgot, ami biztosan a sikerhez vezet (ami nem túl valószínű, valljuk be) … Csak a legtöbben elolvassák ezeket, vagy az önfejlesztő könyveket, aztán ezzel befejezettnek minősítik a dolgot. Most már biztosan sikeresek, és boldogak lesznek, mert elolvasták ezt az 5-10 lépést, vagy azt a könyvet, aminek legalább az egyharmadát holnapra el is felejtik.

Hogy mi az én felismerésem? Az emberek fejlődni akarnak, boldogak akarnak lenni, gazdagok akarnak lenni, hatalmas elvárásaik vannak, és olykor hatalmas céljaik. Azonban egy valami az esetek nagy részében hiányzik. Ezt személyes integritásnak hívják. Kitűzik a célt, megvan a fejükben az ideális élet képe, de nem érik el. Mert nem tesznek érte elég alázatosan. Nem elég szenvedélyesek, lelkesek az ügyet illetően. Nem használják ki a masszív cselekvés mögött rejlő öröm hajtóerejét, nem veszik észre a problémák és nehézségek mögött rejlő fejlődési lehetőséget, és végső soron lusták változtatni most azonnal! Nekik holnap kell, vagy jövőhéten! De MOST?! Ráér ez holnap is, mit veszíthet… Nos nem veszít sokat, de sok kicsi bizony még így is sokra megy előbb utóbb. És ezt a jelleme fogja a legjobban megbánni. Az önbecsülése, az önmagába vetett hite megrendül, amikor nem sikerül elérnie, azt amit a főhősünk szeretne. És ezek a jellemvonások nem elhanyagolhatóak az életben. Annyira elcsépeltnek tűnhet a mai világban önbizalomról és magabiztosságról beszélni, azonban a lényeg sosem a marketingszövegek mögött rejlik. A lényeg a saját tapasztalatodban rejlik… Neked kell megtapasztalnod, hogy milyen úgy igazán elérni a jellemed teljes szilárdságát! Valószínűnek tartom, hogy az emberek több, mint 99,99%-a még sosem érte el a teljes jellemszilárdságot.

Sokszor szoktam mondani, hogy a tökéletesség felé csak törekedni lehet. Legyél kíváncsi! Vajon mi fog történni, ha ténylegesen eléred az ideális életedet?

Ne gondold, hogy ami neked nehezedre esik, az emberileg lehetetlen. Inkább úgy fogd fel, hogy ami emberileg lehetséges és megszokott, azt te is elérheted.

-Marcus Aurelius

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2016-10-10T18:26:02+00:00

Leave A Comment

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!