A szenvedély és az erős vágy hatása a céljainkra

//A szenvedély és az erős vágy hatása a céljainkra

A szenvedély és az erős vágy hatása a céljainkra

 A szenvedélyeink, vágyaink, vagyis az erős érzelmeink meghatározóak lehetnek az életben. Számos olyan embert ismerek, akik kitűznek maguk elé valamit, és megígérik, hogy komolyan veszik, de aztán semmit, vagy csak nagyon keveset tesznek a cél elérése érdekében. Ugyan ezek az emberek vágyakoznak a kiválóságra bizonyos területeken, és megelégednek annyival, hogy ők így is elég jók. Valóban fontosnak tartják, hogy az ideális életüket éljék, de nem teszik meg a szükséges erőfeszítéseket, amit ez megkövetel. Nem érzik a hajtóerőt, nem lelkesednek, vagy éppen elveszítik a motivációjukat a kezdeti lelkesedést követően. A motivációjuk elszáll, így már csak az akaraterejükre hagyatkozhatnak, az pedig a legtöbb esetben meglehetősen alacsony szinten van.

Az egyik legfőbb képesség az életben az érzelmeinkkel kapcsolatos. Rendkívül nagy hatással van a céljainkra, ha képesek vagyunk alkalmazni az önmotivációt, és ha el tudjuk sajátítani a dolgokkal kapcsolatos fejlődési szemléletmódot. Az életünk hullámvölgyeiben is megtaláljuk a kapaszkodót, és élvezzük, hogy egyre magasabbra kerülünk. Sokat tanulunk az erőfeszítéseinkből, a kudarcainkból, és magunkkal kapcsolatosan is hasznos információkhoz juthatunk.

Egy cél kitűzésénél nem érdemes komolytalanul venni a dolgokat. Előre fel kell készülnünk, hogy a célunk nagy valószínűséggel erőfeszítéseket fog követelni, és egy bizonyos szintű alázatos cselekvést. Fel kell készülnünk, hogy a célunkért meg kell dolgoznunk, és nem mondhatjuk folyamatosan azt, hogy “majd holnap megcsinálom!” Ezek komoly terhek lehetnek ránk nézve, ha nem vagyunk képesek lelkesek és motiváltak maradni. Komoly terheket kezdünk cipelni, ha nem azt csináljuk, amit nagyon szeretünk. Viszont ha képesek vagyunk mindent más szemmel nézni, ha képesek vagyunk megtalálni az egyensúlyt az életünkben a legfontosabb értékeket figyelembe véve (például az egészség, lelki állapot, munka, emberi kapcsolatok, kikapcsolódás, hobbi, tanulás, szeretet, élvezet), akkor teljesen másképp (pozitívabban, és könnyedebben) fogunk hozzáállni a céljainkhoz. Kevesebb lesz a “kiégés”, valamint a stressz okozta megbetegedések esélye is.

achievement-enthusiasm-001-e1422397135118

“Semmi nagyszerűt nem alkottak lelkesedés nélkül.” – Ralph Waldo Emmerson

Tartsuk szem előtt, hogy az életünkkel kapcsolatosan mi döntünk. Dönthetünk úgy, hogy megszakítunk egy minket károsan befolyásoló kapcsolatot, vagy hogy olyan készségeket sajátítunk el, amiknek az eredményeképpen elkezdhetünk a szenvedélyünknek élni, és abból jövedelemre szert tenni. Dönthetünk úgy, hogy új építő kapcsolatokra teszünk szert, és dönthetünk a folyamatos tanulás és fejlődés mellett. Dönthetünk úgy, hogy mától kezdve jobban odafigyelünk a legfontosabb értékeinkre, és többet utazunk, többet leszünk a szeretteinkkel, ápoljuk a kapcsolatainkat, és megvalósítjuk az álmainkat és önmagunkat. Dönthetünk úgy, hogy jobban odafigyelünk az egészségünkre, vagy úgy, hogy mától kezdve több figyelmet fordítunk az önbizalmunk és önbecsülésünk fejlesztésére és tanulmányozására.

Nem egyszer olvastam már olyat, hogy a céljainkkal kapcsolatosan erős vágyat kell, hogy érezzünk. Pontosabban csak érdemes. A legtöbbször ez úgy néz ki, hogy az első egy hétben lelkesek vagyunk, aztán egyre inkább alábbhagy a lelkesedésünk, mert:

  • Nem látjuk a változást, haladást a célunkkal kapcsolatosan. (Visszacsatolás)
  • Nem kapunk pozitív visszajelzéseket.
  • Halogatunk, vagy nem tesszük meg az erőfeszítéseket, amit a cél megkövetel.
  • Alábecsüljük a célhoz szükséges alázatos munkát.
  • Nem találunk elég kihívást.
  • Egyéb negatív körülmények befolyásolnak minket.

Nem minden esetre érvényes ez. A legtöbbször akkor hagy alább a lelkesedés, amikor valami akadályba ütközünk, vagy amikor sokkal több munkára, kreativitásra, és problémamegoldásra lenne szükségünk. Ilyenkor vagyunk hajlamosak a halogatásra.

procrastination-004

A megoldás mindenkinél más, nem lehet mindenkinek uniformizált konkrét lépéseket javasolni. Három dolgot azonban mindannyiunknak érdemes lesz elsajátítani, és ez a

Ha ezeket elkezdjük tanulmányozni, majd elsajátítani (ami nem lesz egy rövid folyamat), akkor több sikert érhetünk el a céljainkkal kapcsolatosan, és a kezdeti lelkesedésünk sem fog örökre alábbhagyni.

Lelkesedésre, optimizmusra, pozitív hozzáállásra és szenvedélyre hatalmas szükségünk lesz mind a kisebb, és nagyobb céljainkat tekintve. Pontosan ezért van az, hogy a lelki beállítottságunk sokat számít a személyes fejlődésünk, és sikereink szempontjából.

 

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2016-09-23T17:42:02+00:00

Leave A Comment

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!