A lustaság nem más, mint pihenés elfáradás előtt

//A lustaság nem más, mint pihenés elfáradás előtt

A lustaság nem más, mint pihenés elfáradás előtt

A lustaság szerintem mindenkinek ismerős fogalom, gyakori eset a hétköznapjainkban. A lustaság lényegében egy olyan állapot, amikor halogatjuk a feladatainkat, cselekvésképtelenné, döntésképtelenné válunk. Egy sikeres ember ismérve, hogy elvégzi a kitűzött, fontos prioritású feladatait, és majd csak utána lazít, afféle jutalomként. Tony Robbins mondta egyszer: “Az emberek nem lusták. Egyszerűen nincs olyan céljuk, ami motiválná őket”.

A lustaság nem más, mint egy hatalmas fal közted, és a céljaid közt. Ez alól kivétel, ha egyáltalán nincsenek céljaid. A lustaság az unalom érzésével jár, ami alapjáraton azt sejteti, hogy stagnálsz az életed útján és nem haladsz előre, vagy csak nagyon lassan. Ez ráadásul gyenge akaraterőre és motivációra is utal, tehát a legjobb megoldás, ha elindulsz az ellenérzéseiddel szemben. Amint ezt megteszed rájössz, hogy amit elértél az sokkal nagyobb boldogsággal jár, mint ha maradtál volna az unalom érzésénél. Ráadásul ezzel fejlesztetted az akaraterődet, és már egy fokkal erősebb személyiséggé váltál. Elindultál az úton, hogy leküzdd a lustaságot, és helyére tedd az akaraterőd. Ez gyakran fordulópont az emberek életében, ugyanis egy sokkal eseménydúsabb, és valószínűleg boldogabb élet vár rájuk ezután. Egy élet, ahol a célok és álmok teljesülnek, mert teszel értük. Miközben ezt teszed teljes mértékben az áramlatban vagy, és azt érzed, hogy még többet szeretnél elérni. Előbb utóbb megkapod a “Hogyan?” kérdéseidre is a választ, mert elkezded egyre többször feltenni magadnak, és ötletes válaszokat gyártasz ahelyett, hogy a fotelben ülve tudattalanul ismétlődnének a berögzült hiedelmeid a tévé előtt.

Egy hasznos tevékenységi forma kikapcsolódásként. Nem csak az elmét, de a testet is rendbe teszi egy kiadós túrázás, mozgás.

Egy hasznos tevékenységi forma kikapcsolódásként. Nem csak az elmét, de a testet is rendbe teszi egy kiadós túrázás, mozgás.

Az az igazság, hogy a szokássá vált lustaságnak is okai vannak. Az egyik, hogy a jelen társadalom szereti az unatkozó embereket, és mindenféle impulzusokat küld feléjük, hogy ideiglenesen megszüntessék az unalmat. Természetesen ebből valaki profitál, míg az unatkozó gyakran csak az idejét vesztegeti. Tipikus ilyen példa a Facebook böngészése unalomból, a tévé vagy sorozatok és reklámok nézése, a videójátékok. Ha az embernek vannak komoly miértjei és céljai, akkor nem ül le 2-3 óra hosszán át görgetni a Facebookon, csak ha annak komoly célja van, és eredményeket is hoz. Az igazság, hogy még egy fárasztó nap után jutalmul is érdemes valami mást választani, ami pihentetőbb, élvezetesebb, és hasznosabb.

Amikor egy hosszú nap után megpihensz és relaxálsz, az nem lustaság. Amikor nem végzel el egyetlen fontos feladatot sem, az már inkább nevezhető annak.

Amikor egy hosszú nap után megpihensz és relaxálsz, az nem lustaság. Amikor nem végzel el egyetlen fontos feladatot sem, az már inkább nevezhető annak.

Előbb utóbb, ha elkezded gyökerestől megszüntetni a lustaságot, és masszív cselekvésre tudod váltani, sokkal több eredményt fogsz elérni, ami hatására emelkedni fog az önbecsülésed is. Elkezdesz bízni emellett önmagadban, és látni fogod, hogy halad az életed.

Az első dolog amit tenned kell, hogy tudatosítod magadban a jelenlegi állapotodat, és az elvégzendő feladataidat. A komfortzónádat egyre többször kell elhagynod, hogy egy igazán eseménydús, célokkal teli, boldog életet tudhass a magadénak. A komfortzóna egy olyan létállapot, ahol minden kényelmes és ahol nem kell különösebb felelősséget vállalnod. A gond az, hogy ez a létállapot hátráltat téged a céljaid elérésében, és az egészségednek, önbecsülésednek sem tesz valami jót. A komfortzónán kívüli élethez először le kell győzni a félelmeidet, ami általában az első pár alkalom után megtörténik. Amint ez végbement sokkal könnyebb lesz bizonyos cselekvéseket, feladatokat elvégezned és azt fogod látni, hogy sokkal gyorsabban halad az életed, egyre boldogabb vagy.

A lustaság leginkább a fiatalok körében a leggyakoribb, ami a kényelmes életvitelnek köszönhető. A technika egyre jobban fejlődik, és az embernek gyakran már megmozdulnia sem kell, hogy egy olyan feladatot kivitelezzen, ami régen órákba tellett. Bármikor felvehetjük a kapcsolatot a barátainkkal, és belefeledkezhetünk az internet és tévé nyújtotta széles lehetőségekbe. Ezáltal egyre többször nyúlunk unatkozás közben ezekhez a cselekvésmintákhoz, így később egyre jobban ellustul a szervezetünk.

Az egyik leghatékonyabb megoldás, ha választunk valamilyen sporttevékenységet, melyet rendszeresen végzünk. Kezdhetjük heti 2-3 alkalommal, de akár a mindennapos mozgást is beiktathatjuk a napirendünkbe (ez talán a leghatékonyabb). Ha nincs is kedved egy tevékenység véghezviteléhez, akkor csináld kedv nélkül, és közben pedig majd megjön a kedved is. A kifogásokat jobb, ha elfelejted. Szükséged lesz önfegyelemre és akaraterőre a lustaság leküzdéséhez, amiket úgy fejleszthetsz, hogy elvégzed azokat a tevékenységeket, feladatokat, amiket eddig sokat halogattál.

 

 

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2016-08-07T13:49:26+00:00

Leave A Comment

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!