7 káros szokás, ami akadályozza a személyes fejlődést

//7 káros szokás, ami akadályozza a személyes fejlődést

7 káros szokás, ami akadályozza a személyes fejlődést

Rég tettem már közzé olyan blogbejegyzést, amely a társadalom és a személyes fejlődés valódi, konkrét akadályaival foglalkozik. A legtöbb írásom célja a folyamatos fejlődés megvalósításáról, és annak fenntartásáról szól. Azonban azt vettem észre, hogy a legalapvetőbb jellemvonásainkat is csupán akkor tudjuk elkezdeni valóban fejleszteni és formálni, ha nem engedünk utat az alábbi káros szokásformáknak, illetve gondolkodásbeli torzításoknak. Egy személyes észrevételem, hogy azon emberek egy része, akik személyes fejlődéssel, önképzéssel foglalkoznak gyakran nem viszik véghez terveiket. Nézzük milyen okokból kifolyólag lehetséges ez, és hogyan tudjuk korrigálni.

Többet foglalkozol másokkal, mint saját magaddal.

Itt nem az ideális mennyiségű empatikus viselkedésre gondolok, hanem arra, amikor fölöslegesen foglalkozol mások életének eseményeivel. A média korszakában rendkívül könnyű tisztában lenni az ismerőseink pillanatnyi tevékenységeiről, sőt bárkivel kapcsolatba léphetünk. Könnyű elpazarolni az értékes időnket úgy, hogy észre sem vesszük. Úgy gondolom, hogy ha egy céltudatos, eltökélt személyiség vagy, akkor a saját céljaiddal és azok megvalósításával töltöd az időd nagy részét. A pozitív személyiség kulcsa a jellemünkben rejlik. A jellemünket tetteink formálják. Tegyél azért, hogy minden nap közelebb juthass az életcélodhoz. Tegyél azért, hogy naggyá válhass. És felejtsd el az időpazarlást. 🙂

Irigység.

Napjainkban véleményem szerint az egyik legelterjedtebb káros szokás a panaszkodás, és az irigység. Ezek nem feltétlenül direkt módon valósulnak meg, ugyanis gyakran észre sem veszik az emberek, hogy például mennyit panaszkodnak. Az irigység ismét a másokkal való túlzott foglalkozás egyik jele, illetve sokszor alacsony önbecsülésre, önbizalomra is utal. Nem kell irigykedni. Bármit elérhetsz, ha igazán akarod, és ha képes vagy tiszta szívedből tartósan küzdeni érte. Sokkal fontosabb az önmagunkba vetett bizalmunk és hitünk, mint a pillanatnyi körülményeink. Tehát kezdj el tevékenykedni, hogy te is elérhesd az álmaid. Az ember, aki folyamatosan másokat figyel, másokat bírál, és keveset foglalkozik a saját helyzetének javításával, az nehezen éri el valós céljait.

Túlzott merevség, rugalmatlan személyiség.

Vannak, akik az önmegvalósítást és az önfejlesztést szinonimaként tartják számon. Úgy vélik, hogy ha folyamatosan olvasnak, okosodnak, írnak és tanulnak, akkor már alapvetően az önmegvalósítás útját járják. Azonban ez nem csupán ennyiből áll. Aki képes tanulni, az legyen képes cselekedni is. Ne hagyjuk, hogy életünk beszürküljön, és néhány tevékenységi forma köré épüljenek a napjaink. Legyen ez az olvasás, és a munkahelyi élet: nem hagyhatjuk, hogy ennyiből álljon a hetünk (hacsak ez nem egy hosszútávú célunk velejárója).Tudnunk kell kikapcsolódni, szórakozni, jól érezni magunkat a bőrünkben, szocializálódni, nem túlbonyolítani mindent, tehát rugalmasnak lenni. Egy merev személyiségből rugalmassá válni viszont nem két hét eredménye. Előfordulhat, hogy egy új életet kell kezdenünk vagy meg kell változtatnunk életünk néhány fő részét.

Aggodalom a jövő, múlt, pénzügyek, emberi kapcsolatok miatt.

Ezt szinte nem is kell körülírnom, mindenki ismeri. De mi rá a valódi megoldás? Az aggodalom egy olyan érzés, amely előrejelzi a veszélyt (legtöbbször akkor is, ha nem valószínű, hogy bekövetkezik). Józan ésszel képesnek kell lennünk eldönteni, hogy tudunk-e tenni valamit a helyzet javítása érdekében, és ha igen, akkor mit. Ha aggódsz a pénzügyeid miatt, akkor több bevételre van szükséged. Ez lehet például egy előléptetés, másik munkahely, továbbképzés, túlóra, vállalkozás eredménye. Érdemes leülni, és átgondolni a lehetséges megoldásokat. Ha már elkészült egy járható út, akkor érdemes mindent beleadva küzdeni a célért.

Folyamatos agyalás.

A hatalmas információáradat eredményeképpen előfordulhat, hogy sok minden van a fejedben, és akkor is agyalsz, gondolkozol, bambulsz, amikor nem kellene. Erre a rohanós, stresszes életvitel is rátesz, illetve a személyiségtípusodtól is nagyban függhet. Egyszerű megoldást jelenthet, ha felismered ezt a jellemvonásod, mint megváltoztatható és javítható tényezőt, és lépéseket teszel a nyugodtabb, pozitívabb életvitel felé. Ez történhet rendszeres meditációval, relaxációval (érdemes napi rutinoddá tenni), vagy egy szórakoztató hobbi segítségével (például gitározás, zongorázás, futás). Általában introvertáltabb személyiségeknél jellemző.

Túlhajszolás, kiégés.

Kiegyensúlyozott életvitel, és lelki egyensúly. Ezt már szinte mindenhonnan halljuk. De hogyan veheted elejét a konkrét megvalósításnak? Először is koncentrálj azokra a feladatokra, amik a legnagyobb hasznot hozzák. Ez lehet napi 3 tevékenység. Legyen az a célod, hogy a megfelelő feladatokra koncentrálsz. Lehet, hogy olyan dolgokat is csinálsz, amik fölöslegesen veszik el a szabadidődet, amit egyébként aktív vagy passzív pihenéssel is tölthetnél. Kérdezd meg magadtól, hogy valóban fontosabb-e a túlóra, vagy az adott feladat, program, mint az egészséged. Ha a túlhajszolás létfontosságú, akkor érdemes behatárolni, hogy mindez meddig tart és mi célt szolgál, és a későbbiekben milyen lépések lesznek mérvadóak, amik elgördítik az utadból ezt az akadályt.

Halogatás, lustaság.

Csak képzeljünk el egy hatalmas hajót, aminek mi vagyunk a kapitánya. Van emellett egy kedves kis majmocskánk is, aki olykor átveszi az irányítást a hajónk felett (feltéve, ha hagyjuk). Amikor mi irányítjuk a hajónkat, akkor rendelkezünk a kellő önfegyelemmel, akaraterővel és kitartással, amit a fontosabb céljaink megkövetelnek, amikor pedig meggyengülünk és ellustulunk átadjuk a kormánykereket a majmunknak, aki egy azonnali jó érzéssel jutalmaz meg minket. Az azonnali jó érzésekért, tehát az instant gratifikációért képesek vagyunk abbahagyni a céljainkkal kapcsolatos fontosabb teendőket, és átadni magunkat a csábító impulzusoknak. Ez lehet egy hatalmas adag édesség, videójáték (a feladataink helyett), filmek, sorozatok, vásárlás, és így tovább. A megoldás az önfegyelmünk erősítésében rejlik. Amint elvégeztük a fontosabb teendőket, lelkiismeret furdalás nélkül is kikapcsolódhatunk.

És most megkérdezheted: mit nyújtott számomra ez a cikk? Több lettem bármivel is?

Azt kell mondjam, hogy igen. A cikk célja mindig az, hogy hozzásegítsen a felismeréshez, és ezzel egyben a megoldáshoz is. Természetesen egyedül Te fogod tudni elgördíteni ezeket az akadályokat az utadból, és ha elég elszánt vagy sikerülni is fog!

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2017-02-12T12:49:46+00:00

Leave A Comment

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!