5 Tipp az Optimizmus Fejlesztésére

//5 Tipp az Optimizmus Fejlesztésére

5 Tipp az Optimizmus Fejlesztésére

Biztosan rengeteget hallottuk már, hogy célszerű optimistának lenni, és a pozitív beállítottságú emberek társaságát keresni. Az optimizmus a nagy ösztönzőerő, mely egy más megvilágításba helyezi a szemléletünket. A boldogság egyik alappillére ez, és egyben a sikeré is. A jó hír, hogy ez egy hogy tanulható készség, viszont az alapja racionális kell, hogy legyen, ugyanis a túlzott és naiv optimizmus katasztrófába sodorhat, szóval erre ügyeljünk.

Na de mi is a pontos jelentése? Röviden összefoglalva az optimizmus az abban való szilárd hitünk, hogy az akadályok, nehézségek és kudarcok dacára minden rendbe fog jönni. A dolgok pozitív oldalának figyelembevétele az alapja, és a kudarc okát egy megváltoztatható, javítható dologban keresik, mintsem egy megváltoztathatatlan, tőlünk nem függő körülményben. Az első lépés, ha szeretnéd kialakítani magadban a pozitív gondolkodást, hogy elkezded ezt a jellemvonást tudatosan gyakorolni a mindennapjaidban. Ha ez sikerül, a későbbiekben megóv az apátiától, reménytelenségtől, depressziótól, így egy sokkal akadálymentesebb életet eredményezve. Főleg a kihívásokkal, célokkal teli életet segíti, és kamatoztatható az életben. Képesek vagyunk a birtokában az életünk mélypontjain is használni a problémamegoldó képességünket, és nem beletörődni, belemélyülni jobban a problémákba.

Te hogy látod? A pohár félig üres, vagy félig teli?

Te hogy látod? A pohár félig üres, vagy félig teli?

 

1.) Miképpen számolsz el a sikereiddel, kudarcaiddal?

Az első lépés, hogy azonosítsd a jelenlegi helyzetedet, majd azt is, hogy hová szeretnél eljutni. Milyen gondolataid sorakoznak fel egy esetleges kudarc esetén? Azt gondolod, hogy “Ez most nem sikerült, ám tanultam belőle. Elkezdem keresni a lehetséges megoldásokat a probléma megoldására.” vagy azt, hogy “A francba, egyre rosszabb vagyok…ez sosem fog sikerülni nekem, inkább megyek és nézek egy filmet.”

2.) Fejleszd az én-hatékonyságodat!

Ilyen formában leírva egy kicsit fura megfogalmazás, így elmagyarázom mit jelent. Az én-hatékonyság egy olyan szemlélet, amelyet ha kialakítunk magunkban, úgy érezzük, hogy az életünk kormányrúdja a mi kezünkben van, és eleget tudunk tenni a felmerülő követelményeknek. Ha valami újat tanulunk meg, vagy bármilyen más új kompetenciának a birtokába jutunk, az erősíti bennünk az önmegfelelés érzését, így igényesebb célokra tudunk törekedni. Ha ezeket a célokat elérjük, és ha mindent elkövetünk a fejlődésért, a legtöbbet hozzuk ki az adottságainkból, az erősíti az én-hatékonyságot.

Egy pesszimista a nehézséget látja a lehetőségben. Egy optimista a lehetőséget látja a nehézségben. – Winston Churchill

3.) Írj a lehető legtökéletesebb jövődről!

Ken Sheldon és Sonja Lyubomirsky Laura King által végzett kísérlet szerint, ha négy héten keresztül napi rendszerességgel leülünk írni a lehető legtökéletesebb jövőnkről, és a lehető legjobb önmagunkról, ahol elértünk mindent, amit csak lehetett, és ahol minden a legtökéletesebb menetrenddel történt, akkor sok fejlődést mutathatunk ez idő elteltével az optimizmusunkban, közérzetünkben. Vigyél érzéseket az írásba, mélyülj el benne, érezd át, és látni fogod, hogy némi időráfordítás erre a gyakorlatra, milyen zseniális változásokat tud hozni az érzelmi állapotodban! Végezd annyiszor, amennyiszer késztetést érzel rá egy nap. Ne csak az érzéseket, a tényeket írd le, hanem használd a problémamegoldó képességeidet is, és írd le a lehetséges oda vezető utat/utakat. Írd ami a fejedben van. Ám, ha pesszimizmuson kapod magad írás közben (itt jegyezd meg, hogy “Hála a jó égnek minden rendben van a tudatosságommal.”), akkor állj meg egy pillanatra és gondold át a helyzetet, kérdőjelezd meg a lehetetlent, vagy találj lehetséges utakat, akár más irányokba is.

4.) Változtasd meg a korlátozó hiedelmeidet!

Boldognak születünk, ám sokunk az élet problémáival szembesülve elveszti az irányítást az érzelmei/élete felett. Kialakulnak olyan önkorlátozó hiedelmek (leginkább gyerekkorban, szülők és más környezet által), amelyek később meggátolnak minket a boldogságunk felé vezető úton. Ilyenek például: “Ezt nem engedhetem meg magamnak.”, “Na de ezután hogy fogok kinézni mások szemében?”, “Nekünk sosem lesz pénzünk ilyesmire.”, “Ez számunkra nem elérhető.”, és szerintem bárki tudna még mondani párat. Szerintem mindenki látja már, hogy ezek a kijelentések nem egy optimista ember szavai. Tehát változtassunk! A hiedelmeink megváltoztatásának legfontosabb része, ha képesek vagyunk teljes tudatossággal felismerni ezeket, és megkérdőjelezni, illetve egy pozitív, optimizmust sugárzó kijelentésre cserélni. Az itt leírtak nem egyik napról a másikra mennek, ezek egy életen át fenntartandó folyamatok, amik szerencsére idővel automatikussá válnak. Persze csak ha megteszed folyamatosan a kellő erőfeszítéseket ennek érdekében.

5.) Ismerd fel a pesszimista gondolatokat időben!

Szintén tudatosságra lesz szükségünk, és némi önismeretre. Írd le a negatív gondolataidat, hiedelmeidet, szavaidat, ha észreveszed, majd találj egy ellentétes, pozitívabb megfelelőt rá. Keress megoldásokat. Sokat segíthet a motivációs, inspiráló tartalmak olvasása, hallgatása egy optimista szemlélet kialakításánál, ugyanis kimutatható tény, hogy egy pesszimista szemléletű embert könnyen megváltoztathat egy példaértékű, optimista hozzáállású mentor.

Ha érdekelnek még hasonló cikkek, és motiváló képek: dobj egy kedvelést a Facebook oldalamra. 🙂

További csodás napot kívánok neked!

 

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
  •  
  •  
  •  
  •  
2016-08-21T17:26:23+00:00

2 hozzászólás

  1. […] mosolyog, és pozitívabban éli meg a napjait. A pozitív gondolkodáshoz hozzátartozik tehát a megfelelő attitűd és optimizmus, önbecsülés, önbizalom, és az érzelmi intelligencia is. Az utóbbi azért fontos, mert ennek […]

  2. […] Tanuld meg az optimizmust! Ismerd fel a pesszimista gondolataid, írj a lehető legpozitívabb jövőről. Az egyik leggyakoribb oka a negatív gondolkodásnak a korlátozó hiedelmeink ismételgetése a fejünkben (99%-ban tudattalanul). Cseréld pozitívra ezeket. Részletes útmutatást találsz az ehhez kapcsolódó cikkemben. […]

Comments are closed.

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!