10 dolog ami segít, hogy önmagadat add

//10 dolog ami segít, hogy önmagadat add

10 dolog ami segít, hogy önmagadat add

Ha megnézel egy kisgyermeket, akkor látod a szemében a kíváncsiságot, az örömöt és az élet iránti kiolthatatlan szenvedélyt. Nem fél új dolgokat kipróbálni és megismerni, tele van bátorsággal és tenni akarással. Amint az idő telik, múlik egyre több külső inger éri őt: a szülei elvárásai, az iskolában jól teljesíteni, jól viselkedni, a szabályokat betartani, és előbb utóbb az is megfordul a fejében, hogy olyan legyen, mint mások. Tudattalanul elkezd utánozni másokat (erre szolgálnak a tükörneuronjaink), és olyanra alakul a személyisége, mint amilyen az őt körülvevő embereké.

Azt, amikor képes vagy a valódi énedet, jellemedet, a személyiségedet minden összetevőjével együtt megmutatni, átadni másoknak, akkor önmagad vagy. Ha hazudsz, másokat utánozol, bizonytalanul vagy félelemmel telve cselekszel, akkor nem vagy képes önmagadat adni. Egy hamis személyiséget fogsz közvetíteni, és akkor már magyarázkodhatsz, hogy te valójában nem ilyen vagy.

Fölösleges takargatnod a tulajdonságaidat, az érzelmeidet, vagy a valódi személyiségedet. Fölösleges színlelni a mosolyt, vagy megjátszani, hogy boldog vagy, miközben pont az egésznek az ellentéte játszódik le benned. Légy őszinte, és hiteles magaddal szemben! 🙂

 • 1

  Találd meg a szenvedélyed!

  A szenvedélyed lesz a hajtóerő, ami a célod felé fog vezetni téged. Ha megtalálod a célod, a szenvedélyed, vagyis azt a tevékenységet, amit igazán szeretsz csinálni, akkor visszatalálsz a valódi énedhez. Hogy miért? Amikor valamit szenvedélyesen csinálsz, akkor nagy eséllyel sokszor tapasztalod meg a flow élményt, ami egyben magas, és egy egészséges boldogságszinthez is hozzásegít.

 • 2

  Tégy szert valódi önismeretre!

  Az első lépés mindig a felismerés, és az önismeret az egész önfejlesztésnek az alapja. Ha ismered a valódi énedet, akkor könnyebben tudod behatárolni, hogy mikor vagy önmagad, és mikor nem. Felhagysz azzal, hogy a tömeget kövesd, csak mert az a trend. Felhagysz azzal, hogy másokat utánozz, csak mert őket tisztelik. És ezután elkezdheted végre kibontakoztatni MAGADAT!

 • 3

  Rombold le a káros hiedelmeidet magaddal kapcsolatban!

  A magunkról alkotott gondolataink gyakran károsak, és hamisak is lehetnek. Ennek leginkább az az oka, hogy túl sok romboló, építő kritikát fogadunk be, és fogadunk el igaznak. Egy hiedelem kialakulása akkor lehetséges, ha sokszor felvetődik bennünk egy kérdés, és arra mindig ugyan azt a választ kapjuk. Emellett az egyik legfontosabb, hogy azért kapjuk mindig ugyan azt a választ, mert ezt számos referencia alátámasztja. Legyen ez a barátod, családod véleménye vagy akár személyes tapasztalat. Ilyen káros hiedelem lehet az, hogy "én sosem leszek okos", vagy "én sosem leszek boldog". Megoldás: kérdőjelezd meg ezeket, alakíts ki a pozitív megfelelőjére referenciákat, és kezdj el végre cselekedni, méghozzá célirányúan!

 • 4

  Légy őszinte, és hiteles!

  Az őszinteség és hitelesség, mint ahogyan már az elején is említettem, ebben a témában az egyik legfontosabb elem. Aki képes önmagával szemben őszinteséget tanúsítani, az rendkívül figyelemreméltó! Aki képes arra, hogy beismerje a gyengéit maga előtt, illetve a rossz tulajdonságait, személyiségjegyeit, az képessé válik a változásra is!

 • 5

  Ne azt csináld, amit mások, hagyj fel a fölösleges utánzással!

  Légy egyedi, és add át a saját gondolataidat és a valódi érzelmeidet! Amint a legkevésbé sem érzed magad "szégyenlősnek" olyan helyzetekben, amikor kinyilvánítod a valódi énedet, akkor azt mondhatjuk, hogy egy viszonylag erős jellemed van. Ezt a szintet egyébként nehéz elérni, de mindenképpen érdemes törekedni efelé!

 • 6

  Tanulj meg nemet mondani!

  Igen, jól olvasod. Ha valami nagyon nem tetszik, akkor (bizonyos keretek között) mondd ki a véleményed, és ha valamire tényleg nincs időd, vagy van sokkal fontosabb dolgod is, akkor légy képes nemet mondani bizonyos tevékenységekre!

 • 7

  A számodra fontos értékek szerint élni

  Az értékrended az egyik legfontosabb tényező az önfejlesztésben. Ha kéeps vagy a számodra fontos értékek szerint élni, akkor elkerülhetetlenül többször fogsz boldog lenni. És a jó hír az, hogy ez tartós boldogság lesz (eudaimonikus boldogság), nem pedig valami olyan, mint amit a csoki is okoz (hedonikus boldogság). Emellett ez egyfajta hitelességet is jelent!

 • 8

  Találd meg a fókuszt, és az irányt az életedben!

  Találd meg azt a célt, ami valóban feltölt energiával ,és életerővel minden nap! Ha ez kész, akkor ne veszítsd el semmiképpen sem a fókuszod! Minden nap tevékenykedj, hogy elérd ezt a számodra rendkívül fontos célt!

 • 9

  Építsd fel a bátorságod!

  Ahhoz, hogy ki tudd magadat teljes mértékben bontakoztatni, olykor bátorságra lesz szükséged. Bizonyára sokatokkal előfordult már, hogy elgondolkozott rajta: milyen jó lenne elmenni egy tandemugrásra! Aztán az egyetlen tényező, ami visszatartott ettől az álomtól, az a bátorság ellentéte volt. A félelem. Tanulj meg túllépni ezeken a félelmeken, hogy teljes életet élhess!

 • 10

  Rombold le a megfelelési kényszert, és a státusz pánikot!

  Ha többé nem a luxustárgyak, és a különféle holmik, státusszimbólumok jelentik majd számodra a valóban fontos értéket, akkor felfedezheted a valódi énedet. A legtöbb ember tántoríthatatlanul hajszolja a sikert, és csupán az anyagi jólét jár a fejükben, még akkor is, ha már azt elérték. Törekedj arra, hogy felfedezd az értékrended, majd koncentrálj a legfontosabb értékeidre. Azt pedig felejtsd el, hogy mindenkinek meg kell felelned! Ezen a világon több, mint 7 milliárdan élünk, nem felelhetsz meg mindenkinek! Úgyis lesznek olyanok, akik csak kritizálni tudnak, miközben magukkal kellene foglalkozniuk elsősorban. Te lehetőleg fogadd meg ezt a tanácsot, és elsősorban a saját fejlődésedre fókuszálj! 🙂

Tetszett a cikk? Másoknak is hasznos lehet. :)
 •  
 •  
 •  
 •  
2016-09-08T12:57:33+00:00

Leave A Comment

Tetszik a tartalom?

 Iratkozz fel az email címeddel, és értesítelek, amint elkészül egy új bejegyzés. :)

Sikeresen feliratkoztál!